«Sosial støtte hos brystkreftpasienter med fatigue»
Abstract
Bakgrunn: Et stort antall kvinner med brystkreft plages med fatigue. Sosial støtte i form av gode mellommenneskelige relasjoner er beskrevet å ha en positiv innvirkning på helse i stressende livssituasjoner.
Hensikt: Hensikten med studien er å kartlegge i hvilken grad brystkreftpasienter med fatigue opplever sosial støtte under behandling. Det er også et mål å utforske sammenhenger mellom kreftrelatert fatigue og sosial støtte og dernest mellom sosial støtte og henholdsvis demografiske og behandlingsrelaterte variabler.
Metode: En kvantitativ tverrsnittsstudie av 160 kvinner med fatigue under aktiv behandling for brystkreft (svarprosent 60,2). Data er innhentet med spørreskjemaene Social Provisions Scale (SPS), Fatigue Questionnaire (FQ) samt eget skjema for demografiske og behandlingsrelatert variabler. Det er benyttet lineær regresjonsanalyse for å se på sammenhenger mellom de ulike variablene.
Resultat: Median totalskår for SPS var 59 (min/maks = 39/64). Regresjonsanalysen viste sammenheng mellom mental fatigue og «bekreftelse av egenverdi» (B = -0,34, 95% KI = [-0,60 ; -0,08]) og mellom mental fatigue og «omsorgsansvar» (B = 0,20, 95% KI = [0,08 ; 0,31]). Univariat analyse viste sammenheng mellom sosial støtte og det å bo sammen med noen (B = 6,09, 95% KI = [4,07 ; 8,11]). Det var ingen sammenheng mellom fysisk fatigue og sosial støtte eller sosial støtte og behandlingsvariabler.
Konklusjon: Kvinnene med fatigue opplevde i stor grad god sosial støtte fra sine omgivelser. Det å bo sammen med noen øker kvinnenes opplevelse av sosial støtte under behandling. Sosial støtte i form av bekreftelse av egenverdi er positivt for opplevelsen av både total og mental fatigue. Samtidig opplever de kvinnene som har et stort omsorgsansvar for andre, en høyere grad av mental fatigue. Studiens funn bør bekreftes gjennom større tverrsnittsstudier så vel som longitudinelle studier med et annet instrument som kartlegger sosial støtte.
Description
Master i sykepleie - klinisk forskning og fagutvikling