Promoting healthy eating in young children: The use of a communication tool about diet in public health nurses’ counselling: A complex intervention study
Doctoral thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/8723Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Avhandlingens fokus er helsesykepleiers veiledning om mat og kosthold på helsestasjonen.
Helsesykepleier brukte et samtaleverktøy om kosthold i sin veiledning av familier med barn
under skolealder i denne komplekse intervensjonsstudien. Det overordnede målet med studien
var å bidra til et optimalt kosthold for barnet og spesielt inntak av grønnsaker basert på
veiledning. En forutsetning var at intervensjonen skulle være tilpasset de eksisterende
tidsrammene for helsestasjonskonsultasjoner. Studien omfattes av artiklene I-IV som
presenterer fire delstudier i en kronologisk rekkefølge. Artikkel I en modifisert scoping
review, presenterer oppdatert informasjon om veiledning av foreldre til barn i alderen 0-2 år
om sunt kosthold innenfor en helsefremmende kontekst. Resultatene indikerer at
kostholdsveiledningen bør tilpasses det enkelte barn og familien samt forberede familien på
barnets kommende kosthold. Artikkel II, en tverrsnittsstudie, undersøkte om det er en
sammenheng mellom at foreldrene rapporterer at de unngår å gi til sitt 10 måneder gamle barn
aktuelle matvarer siden de er redde for at barnet kan reagere med allergi eller overfølsomhet
og barnets kosthold. Resultatene i artikkel II var basert på et semikvantitativt
matvarefrekvensspørreskjema som foreldre hadde fylt ut innen de besøkte 10 måneders
konsultasjonen på helsestasjonen. Et funn viste en statistisk signifikant sammenheng mellom
at foreldre som unngår å introdusere enkelte matvarer på grunn av frykt for allergi og
overfølsomhet hos barnet samtidig ønsker mer informasjon om barnets kosthold. Dette viste
seg å ikke være forbundet med begrensninger i deres barns kosthold. Artikkel III var basert
på individuelle intervjuer, med en ‘interpretive description’ - tilnærming. Den undersøkte
foreldrenes erfaring med å delta på helsestasjonskonsultasjoner når barnet var i alderen 10-18
måneder og bruken av ett samtaleverktøy om kosthold i konsultasjonene. Resultatene i
artikkel III indikerte at spesielt de av foreldrene som var positive til helsemyndighetenes
kostholdsråd allerede innen besøkte barnehelsesenteret, var fornøyde med
kostholdveiledningen på helsestasjonen. Foreldre som derimot hadde spørsmål relatert til for
eksempel barnets matallergi eller amming, opplevde ofte at de fikk begrenset med støtte på
helsestasjonen. Artikkel IV presenterer en klusterrandomisert kontrollert studie. Studien
undersøkte effekten av et samtaleverktøy om kosthold på barnets kosthold når barnet var 2 år.
Samtaleverktøyet ble brukt i veiledning ved tre helsestasjonskonsultasjoner og dette ble
sammenlignet med standardveiledning ved tilsvarende konsultasjoner. I artikkel IV ble det
konkludert at intervensjonen ikke signifikant påvirket studiens forhåndsdefinerte utfallsmål
som var barnets daglige inntak av grønnsaker og mettet fett samt kroppsmasseindeks.
Intervensjonen påvirket imidlertid foreldrenes ønske om informasjon om barnets kosthold på
en positiv måte. Innenfor helsesykepleierpraksis og relatert forskning bør man være klar over
at foreldre eventuelt kan se på kostholdsveiledningen som positiv uten at dette har
sammenheng med at de velger et sunnere kosthold for sitt barn. Counselling on food and feeding practices by public health nurses at child health centres is
the focus of this thesis. The public health nurses in this complex intervention study used a
communication tool about diet in their counselling of families of under-school-aged children.
The overall aim of the study was to contribute to the children’s healthy diet, particularly their
intake of vegetables, based on counselling. A prerequisite was that this intevention should be
sustainable, fitting into the time frames of the existing consultations. The study consists of
papers I-IV comprising four subsequent sub-studies. Paper I, a modified scoping review,
presents updated information about counselling of parents of children aged 0-2 years on the
child’s healthy diet in preventive health care settings. The results of this paper indicate that
dietary counselling should be anticipatory and adapted to the particular child and family.
Paper II, a cross sectional study, investigated whether there is an association between
children’s diet and the parents reporting that they avoided giving appropriate food items to
their 10-month-old because of their fear that the child might react with allergy or
hypersensitivity. The results in paper II were based on semi-quantitative food frequency
questionnaires that the parents completed before attending the 10-month consultation at the
child health centre. A statistically significant relationship emerged between parental
avoidance of introducing some food items due to fears of allergy and hypersensitivity in their
child and the parents’ desire for more information about food for their child. This was not
associated with any dietary restrictions regarding their child. Paper III was based on
individual interveiews and used an interpretive description approach. It aimed at investigating
the parents’ experience of attending child health centre consultations when their child was
aged 10 -18 months and the the use of a communication tool about diet in the consultations.
The findings in paper III indicated that parents who were positive to the health authorities’
dietary recommendations before visiting the child health centre were most satisfied with the
perceived dietary counselling. Parents who addressed questions related to issues such as the
child’s food allergy or breastfeeding often experienced limited support. Paper IV, presenting
a cluster randomized controlled trial, investigated the effect of a communication tool about
diet concerning the child’s diet at two years of age. The communication tool was used in
consultations at the child health centre and compared with standard consultations. In paper
IV, the conclusion was that the intervention did not significantly impact the predefined
outcome measures - the child’s daily intake of vegetables and saturated fat or the body mass
index. However, the intervention positively affected the parents’ desire for information about
their child’s diet. Public health nursing policy and -research should be aware that parents
might perceive counselling about food and feeding practices positively, however without
changing components of their child’s diet in a healthier direction.