Forslag til kompetanseutviklingsprogram for akuttsykepleierens rolle som sløyfeholder i hjertestansteam. Et kvalitetsforbedringsarbeid.
Abstract
Tittel: Forslag til kompetanseutviklingsprogram for akuttsykepleierens rolle som sløyfeholder i hjertestansteam.
Bakgrunn: Hjertestans er en kritisk tilstand som krever umiddelbar og effektiv behandling for å øke pasientens overlevelse. Akuttsykepleieren har en sentral rolle i hjertestansteamet som sløyfeholder. Det vil si å være ansvarlig for rytmetolkning og defibrillering. Manglende strukturert opplæring i denne funksjonen kan føre til uønsket variasjon i kvaliteten på behandlingen pasienten får.
Hensikt: Målet med denne masteroppgaven var å utvikle et forslag tilkompetanseutviklingsprogram for akuttsykepleierens rolle som sløyfeholder i hjertestansteamet ved St. Olavs hospital. Programmet skal sikre en systematisk opplæring for å styrke kvaliteten og pasientsikkerheten i helsehjelpen pasienten får i hjertestanssituasjoner.
Metode: Oppgaven er et kvalitetsforbedringsarbeid basert på Konsmos ogmedarbeiders (2015) modell for kvalitetsforbedring og den didaktiskerelasjonsmodellen (Hiim og Hippe, 2021). Arbeidet bygger på forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert kunnskap og nasjonale retningslinjer. Det ble gjennomført et pilotprosjekt med utprøving av kompetanseutviklingsprogrammet.
Resultat: Kompetanseutviklingsprogrammet inkluderer teoretisk opplæring,simulering, tvillingcalling og praktisk trening i defibrillering og teamarbeid.Deltakerne i pilotprosjektet rapporterte økt trygghet i rollen som sløyfeholder.
Konklusjon: Et strukturert kompetanseutviklingsprogram for sløyfeholderrollen kan bidra til å standardisere opplæringen, redusere uønsket variasjon og styrke akuttsykepleierens kompetanse. Implementering av programmet kan dermed øke pasientsikkerheten ved behandling av hjertestans i sykehuset.
Nøkkelord: Hjertestans, akuttsykepleie, kompetanseutvikling, sløyfeholder,avansert hjerte-lungeredning (AHLR), kvalitetsforbedring