Fornærmedes opplevelse av empati i avhør. En kvalitativ studie av erfaringer fornærmede har i politiavhør.
Abstract
Tittel: Fornærmedes opplevelse av empati i avhør.
Bakgrunn: Nesten 23 % av kvinner og 4 % av menn i Norge har opplevd seksuelle overgrep, noe som kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser. Dette må politiet ta hensyn til når det skal gjennomføres avhør av de har opplevd en eller flere former for seksuelle overgrep.
Problemstilling og hensikt: Problemstillingen er: «Hvordan er opplevelsen av empati i avhør for mennesker som har vært utsatt for seksuallovbrudd?» Hensikten med å søke svar på problemstillingen er å få økt kunnskap og forståelse om hvordan en kan oppleve empati i et avhør, slik at de som tar avhør kan bli bedre til å vise dette.
Metodologi: Studien er basert på en kvalitativ metode hvor det er gjennomført syv semistrukturerte intervjuer av fornærmede som har vært i avhør etter å ha opplevd seksuallovbrudd. Intervjuene ble transkribert, og deretter analysert ut fra metoden Tematisk analyse. Det var en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming til materialet.
Resultater: Resultatene belyser fornærmedes opplevelse av empati i avhør gjennom fire hovedtemaer og flere subtemaer: Fornærmedes opplevelse av rammene for avhøret (avhørsrommet, venting og tidsbruk, og grunnleggende behov), Fornærmedes opplevelse av avhører (møte med avhører, fornærmedes vurdering av avhører og respons fra avhører), Fornærmedes redsel for å gi uriktige opplysninger og Fornærmedes følelser i avhøret. Disse temaene gir innsikt i fornærmedes opplevelse av empati i avhør.
Konklusjon: Informantene i denne studien forteller om hvordan det oppleves å være i avhør etter å ha vært utsatt for seksuallovbrudd, og om de opplevde empati eller ikke. De fleste hadde opplevelser av empati i avhør, men det var også flere som ikke opplevde det slik.
Nøkkelord: Empati, avhør, fornærmede, seksuallovbrudd