Foreldreveiledning om barns seksuelle utvikling - erfaringer fra foreldre og helsesykepleiere i helsestasjonstjenesten
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Grunnlaget for god seksuell helse legges i tidlige barneår. For yngre barn er foreldrene den viktigste kilden til informasjon om seksualitet. Familien spiller en avgjørende rolle i barns seksuelle utvikling. Helsedirektoratet anbefaler at foreldre får veiledning av helsesykepleier om barns naturlige seksuelle utvikling på 2 og 4 års konsultasjoner på helsestasjonen. Det mangler imidlertid studier som undersøker hvordan disse veiledningssamtalene oppleves for foreldre og helsesykepleiere.
Hensikt: Å oppnå økt innsikt og forståelse for hvordan veiledning om barns seksualitet erfares. Målet er å styrke helsestasjonens kunnskapsgrunnlag til å kunne veilede foreldre om barns seksualitet på best mulig måte.
Metode: Studien er forankret med et kvalitativt forskningsdesign. Datamaterialet er innhentet gjennom individuelle intervjuer med fem foreldre og seks helsesykepleiere, og analysert ved bruk av refleksiv tematisk analyse av Braun & Clarke.
Resultat: Funnene samlet seg rundt tre felles temaer: «trygghet teller», «viktig veiledning, men flere barrierer» og «barns seksualitet er sensitivt». Veiledning om barns seksuelle utvikling er viktig, men funnene tyder på store variasjoner i tilbudet. Det å kjenne seg trygg i både foreldrerollen og i veilederrollen fremstår som viktig for begge grupper. Funnene tyder også på at barns seksualitet er et sensitivt tema.
Konklusjon: Studien gir verdifull innsikt i erfaringer relatert til foreldreveiledning om barns seksualitet i helsestasjonstjenesten.
Nøkkelord: Foreldreveiledning, barns seksualitet, seksuell utvikling, helsesykepleier
Antall ord: 21498