Jobbprestasjoner på hjemmekontor - Lederes perspektiv på vurdering av ansattes jobbprestasjon på hjemmekontor
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan ledere vurderer ansattes jobbprestasjoner på hjemmekontor, med fokus på lederes holdninger til denne arbeidsformen. Formålet med studien er å få innsikt i hvordan hjemmekontor påvirker ansattes jobbprestasjoner og hvordan lederes holdninger kan forme vurderinger av ansattes jobbprestasjon og karriereutvikling. Studien retter også oppmerksomhet mot implikasjonene av hybride arbeidsformer i moderne arbeidsliv.
Ved bruk av en kvantitativ metode i form av spørreundersøkelse, samlet vi inn data fra 101 ledere fra ulike bransjer som har ansatte som jobber hjemmefra minst en dag i uken. Spørreskjemaet dekker temaer som jobbutførelse, karriereutvikling, gjensidig avhengighet, jobbens kompleksitet, lederes holdninger til hjemmekontor og lederes oppfatning av hjemmekontor for team og arbeidsoppgaver. Analysen fokuserte på to sentrale dimensjoner av jobbprestasjon: jobbutførelse og karriereutvikling, målt gjennom rollebasert prestasjonsskala. Resultatene viser at lederes positive holdninger til hjemmekontor kan forbedre vurderingene av ansattes prestasjoner, spesielt når det er sterke relasjoner mellom leder og ansatt. Studien avdekker også at høykvalitets leder-medarbeider-relasjoner og relasjonsledelse, kan bidra til økt produktivitet og trivsel. Samtidig påpekes utfordringer, som rettferdige vurderinger av ansatte og å opprettholde det sosiale arbeidsmiljøet.
Studien konkluderer med at hjemmekontor kan være en effektiv arbeidsform, men at det krever tilpasning av ledelsespraksiser for å sikre balanserte vurderinger og støtte til ansatte. Funnen gir viktige implikasjoner for fremtidige arbeidspraksiser og legger grunnlag for videre forskning på hybride arbeidsformer og lederes rolle i slike ordninger.