Hvordan kan operasjonssykepleier forebygge og behandle postoperativ urinretensjon hos operasjonspasienten? Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre. Et kvalitetsarbeid.
Abstract
Sammendrag:
BakgrunnPostoperativ urinretensjon (POUR) er en hyppig forekommende komplikasjon som kan føre til varig blæreskade, med både fysiske og emosjonelle konsekvenser for pasienten. Mangelfull håndtering av POUR påfører i tillegg belastning på systemet gjennom økt ressursbruk og pasientskadeerstatninger. Kunnskap om risikofaktorer og klare retningslinjer er avgjørende for å forutse, oppdage og behandle POUR effektivt.
HensiktDette masterarbeidet har som mål å utvikle en kunnskapsbasert fagprosedyre for håndtering av POUR. Arbeidet støtter operasjonssykepleierens etiske ansvar og funksjon for faglig utvikling, og sikrer økt pasientsikkerhet, redusert uønsket variasjon og lik tilgang til behandling.
MetodeMasterarbeidet er et kvalitetsforbedringsarbeid og er basert på metodiske verktøy som PICO-skjema og kvalitetsmodeller fra Helsebiblioteket og Helsedirektoratet. Masterarbeidet og den kunnskapsbaserte fagprosedyren er vurdert med AGREE II-sjekklisten, og støttes av forskning, pensumlitteratur, og annen relevant litteratur. Artikkelsøk er gjennomført i henhold til Kunnskapspyramiden.
ResultatResultatet er et forslag til en kunnskapsbasert fagprosedyre om postoperativ urinretensjon, basert på forsknings- og erfaringskunnskap. Pasienterfaringer er belyst i form av innsikt og beretninger om å leve med en blæreskade og konsekvenser det får for individet. Kandidatene har fokus på operasjonssykepleierens funksjon og ansvar, og faktorer som fremmer eller hindrer at fagprosedyren vil bli brukt.
KonklusjonVestre Viken HF mangler en felles og kunnskapsbasert fagprosedyre for håndtering av postoperativ urinretensjon. En implementering av kandidatenes forslag Perioperativ blæreskanning og urindrenasje kan bidra til å redusere komplikasjoner, samt øke både pasientsikkerheten og pasienttilfredsheten i foretaket.
Nøkkelord: Postoperativ urinretensjon, blæreskade, forebygge komplikasjoner, pasientsikkerhet