Operasjonssykepleiers erfaringer med dokumentasjon og kommunikasjon om leiring ved pasientoverlevering.
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Kirurgisk leiring er en teknikk for å legge pasienten til rette på operasjonsbordet, og korrekt leiring er forebyggende tiltak mot leiringsskader. Operasjonssykepleiere opplever utfordringer i måten leiring dokumenteres på, og ved pasientoverlevering er det opplevd at det er lav interesse for rapporten.
Hensikt: Hensikten med studien var å belyse hvilke erfaringer operasjonssykepleier har med å gi rapport om leiring etter kirurgi, både muntlig og ved dokumentasjon i journalsystemet. Videre skulle studien se på hvilke utfordringer som møtes ved elektronisk dokumentasjon og hvordan operasjonssykepleier opplever rapportsituasjonen.
Problemstilling: Hvilke erfaringer har operasjonssykepleiere med dokumentasjon og rapportering postoperativt av leiring.
Metode: Studien er en eksplorativ studie og har benyttet kvalitativ metode med fokusgruppeintervju. Datamaterialet ble analysert ved å benytte systematisk tekstkondensering.
Resultat: Funn fra studien viser at rapportering og dokumentasjonen av leiring er en utfordring i operasjonssykepleierens hverdag og er preget av flere faktorer. Operasjonssykepleierne opplever å ikke bli hørt ved rapportering og at dokumentasjonsprosessen ikke er optimal.
Konklusjon: Studien viser at kommunikasjon, tidspress, manglende systematisk dokumentasjon og opplæring er hovedfaktorer som hindrer effektiv og sikker rapportering om pasientens leiringsstatus. Eksisterende dokumentasjonssystem som Metavision og DIPS holder ikke i forhold til informasjonsflyt i det postoperative forløpet.
Nøkkelord: Erfaringer, operasjonssykepleier, overlevering, rapportering, dokumentering, tilbakemelding, leiring.