Akuttsykepleierens funksjon og ansvar ved akutt helsehjelp til pasienter med anafylaksi - et kunnskapsbasert undervisningsprogram
Abstract
Bakgrunn: Anafylaksi er en systemisk overfølsomhetsreaksjon som raskt kan utvikle seg til å bli livstruende. Helsepersonell i akuttmottak rapporterer at de synes det er utfordrende å gjenkjenne tilstanden, og er usikker på hva som er riktig behandling for disse pasientene. For å kunne identifisere tegn og symptomer, og iverksette livsnødvendig behandling for disse pasientene, trengs det kunnskap, kompetanse og erfaring.
Kompetanseutvikling er en forutsetning for god kvalitet i helsetjenesten ved at rett kompetanse på rett plass bidrar til å øke pasientsikkerheten. Akuttsykepleiere har med sin spesialisering og erfaring spisskompetanse innen det å yte helsehjelp til akutt og kritisk syke pasienter. På bakgrunn av dette er akuttsykepleieren også en etterspurt underviser, og har ansvar for å videreformidle sin kunnskap gjennom undervisning og kvalitetsforbedring. Undervisning basert på oppdatert forskning om anafylaksi kan bidra til å øke kunnskap og kompetanse hos helsepersonell i akuttmottak.
Metode: Kvalitetsforbedringsarbeidet tar utgangspunkt i Modell for kvalitetsforbedring. Undervisningsprogrammet er utarbeidet ved hjelp av Den didaktiske relasjonsmodellen.
Resultater: Masterarbeidet er et kunnskapsbasert undervisningsprogram basert på systematiske kunnskapssøk og relevant litteratur. Det er gjennomført pilotundervisning av undervisningen.
Konklusjon: Undervisningsprogram er en form for kvalitetsarbeid som er aktuelt å bruke for å heve kunnskap og styrke kompetanse blant akuttsykepleiere, og dermed styrke pasientsikkerheten.
Nøkkelord: Akuttsykepleie, undervisning, anafylaksi, adrenalin, kunnskapsbasert praksis.