Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre for overvåking av pasienter etter TAVI. Et kvalitetsarbeid.
Abstract
Bakgrunn: Transcatheter Aortic Valve Implantation (heretter kalt TAVI) er en invasiv behandlingsmetode for klaffekirurgi, og et alternativ til åpen hjertekirurgi for å behandle alvorlig aortastenose. Metoden har blitt stadig mer vanlig som et behandlingsalternativ for pasienter med operativ risiko. Pasientgruppen er ny for en avdeling på Oslo Universitetssykehus, og det er derfor et behov for en fagprosedyre om intensivsykepleiers funksjon og ansvar i overvåking av TAVI pasienter.
Hensikt: Hensikten med denne fagprosedyren er å oppdage symptomer og tegn på komplikasjoner etter TAVI så tidlig som mulig, for å oppdage endringer og igangsette tiltak for å bedre pasientens tilstand.
Problemstilling: Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre for overvåking av pasienter etter TAVI.
Metode: Metoden er kvalitetsarbeid. Arbeidsprosessen er strukturert etter Helsedirektoratets (2012) veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer og Konsmo et al. (2015) sin modell for kvalitetsarbeid. Søk etter kunnskap ble strukturert ved hjelp av Kunnskapspyramiden og det ble utarbeidet PICO-skjemaer. Til slutt er fagprosedyren evaluert ved hjelp av kvalitetsvurderingsverktøyet AGREE ll.
Resultat: Resultatet er en kunnskapsbasert fagprosedyre til bruk på intensiv- eller overvåkningsenhet om overvåking av TAVI pasienten, hovedsakelig basert på forskningskunnskap og erfaringskunnskap.
Konklusjon: En fagprosedyre sørger for å øke kvaliteten på helsehjelpen som tilbys, og reduserer uønsket variasjon i overvåking av TAVI pasienter. Dette kan øke pasientsikkerheten.
Nøkkelord: TAVI, Transcatheter Aortic Valve Implantation, Transcatheter Aortic Valve Replacement, Hjertekirurgi, Overvåking