Holdninger til fiskevelferd og norsk oppdrettslaks i Tyskland
Abstract
Notatet viser tyske forbrukeres holdninger til norsk oppdrettslaks gjennom en spørreundersøkelse. Vi finner at tyskere flest spiser generelt lite fisk og sjømat. Det er menn, de med høyere utdanning, de med høyere inntekt og de med barn i husholdningen som spiser mest. Mange tyskere oppgir at de i hovedsak spiser villaks, noe som trolig ikke stemmer da villaks utgjør en liten del av markedet. Når vi gir informasjon til respondentene, finner vi at positiv informasjon om norsk oppdrettslaks gir mindre utslag på ulike former for tillit (dyrevelferd, bærekraft, sunnhet, trygghet) og overordnet inntrykk av norsk oppdrettslaks enn negativ informasjon. Derfor er det en fare for redusert salg av norsk oppdrettslaks hvis tyske forbrukere får vite at det er oppdrettslaks de spiser og at den norske oppdrettsnæringen har utfordringer med miljø og dyrevelferd.
Rapporten er finansiert av Dyrevernalliansen.