Forekomst og utvikling i bruk av episiotomi ved norske fødeinstitusjoner
Abstract
Sammendrag
Tittel: Forekomst og utvikling i bruk av episiotomi ved norske fødeinstitusjoner
Hensikt: Beskrive forekomst og utvikling i bruk av episiotomi i norske fødeinstitusjonergjennom fem ulike tidsperioder fra år 2000 til 2022
Problemstilling: Hvordan er forekomst og utvikling i bruk av episiotomi ved norskefødeinstitusjoner i Robson-gruppe 1 i perioden 2000 til 2022?
Metode: En deskriptiv tverrsnittstudie med data fra Medisinsk fødselsregister. Studieninkluderer 301 889 kvinner i Robson-gruppe 1. Denne gruppen defineres somførstegangsfødende med ett barn i hodeleie til termin, over 37 uker og med en spontanfødselsstart. Data er samlet fra perioden 2000 til 2022, hvor Robson-gruppe 1 utgjorde 22,4%av den samlede fødepopulasjonen i studiens undersøkte tidsperiode. Totalt 19fødeinstitusjoner er inkludert, fordelt på 14 kvinneklinikker og fem fødeavdelinger.Univariate analyser er benyttet for å besvare oppgavens problemstilling.
Resultater: Bruken av episiotomi observeres å være en økende trend ved norskefødeinstitusjoner over 22 år, med høyeste forekomst registrert fra 2020 til 2022 på 32,8%.Dette tilsvarer at én av tre kvinner i Robson-gruppe 1 får en episiotomi under fødsel. Det ertydelige lokale variasjoner i praksis, både innad i fødeinstitusjonene og mellom tidsperiodene.
Konklusjon: En økende trend i bruk av episiotomi blant kvinner i Robson-gruppe 1 vednorske fødeinstitusjoner har blitt observert over en periode på 22 år, samtidig som antallfødsler i denne gruppen har gått ned. Resultatene viser ingen betydelig forskjell i bruk avepisiotomi mellom større og mindre fødeinstitusjoner.
Nøkkelord: Episiotomi, OASIS, Keisersnitt, Operative vaginale forløsninger, Medikalisering,Tverrsnittstudie, Variasjoner, Utvikling, Forekomst