Utendørsterapi for ROP-pasienter: Terapeuters erfaringer
Abstract
Tittel: Utendørsterapi for ROP-pasienter: Terapeuters erfaringer.
Bakgrunn og hensikt: Mange ROP-pasienter har trolig god nytteverdi av tradisjonelle terapiformer. Likevel vet vi at flere faller mellom tilbud eller ikke «passer» innunder tradisjonelle kliniske terapeutiske rammer. Utendørsterapi beskrives å ha en rekke positive helsegevinster. Forskning på feltet har ofte vært tilknyttet mennesker med psykiske helseplager, og mindre for mennesker med samtidig rus og psykiske lidelser. Prosjektets hensikt er dermed å undersøke følgende problemformulering: Hva er terapeuters erfaringer med utendørsterapi for ROP-pasienter og terapiens rolle i rus- og psykisk helsearbeid i dag?
Metodologi: Jeg har tatt i bruk kvalitativt forskningsdesign. Det er gjennomført 5 semistrukturerte intervjuer. 7 ansatte fra rus og psykiske helsetjenester deltok i prosjektet. Ved analyse av datamaterialet er tematisk analyse anvendt.
Resultater: Resultater inndeles i to hovedtemaer med noen tilhørende kategorier. Hovedtema 1 innbefatter «Betydningen av utendørsterapi i rus og psykisk helsearbeid», med tre kategorier: (1) Natur som terapirom, (2) Fellesskap, (3) Arena for mestring og læring. Hovedtema 2 inneholder «Utvikling av utendørsterapi som tilbud i rus og psykisk helsearbeid», med to kategorier: (1) Fungerende elementer i praktiseringen, (2) Sårbarheter og utviklingsmuligheter. Funn peker på at elementer fra natur-terapirommet kan inneha flere helsebringende elementer og være av betydning for mulige bedringsprosesser. Terapien foregår i en uformell terapeutisk kontekst, som hevdes å ha signifikant betydning for relasjonelle faktorer mellom terapeut og pasient. Fellesskap, tilhørighet, læring og mestring fremheves som betydningsfullt. Utendørsterapi praktiseres flere steder i dag, funn viser imidlertid at det er manglende faglige nasjonale retningslinjer.
Konklusjon: Terapeuter deler sin erfaring, som peker på et terapirom som legger til rette for flere elementer, som formidles å være av betydning til å utvikle en styrket helse. Det er imidlertid nødvendig med ytterligere forskning om terapiformens effekt, for å kunne etablere nasjonale retningslinjer.
Nøkkelord: ROP, utendørsterapi, terapeuters erfaringer, rus og psykisk helsearbeid, kvalitativ metode