Skolestarteres opplevelse av lek i skolen og hvordan det påvirker deres livskvalitet - En kvalitativ metasyntese.
Abstract
Sammendrag
Tittel: Barns opplevelse av lek i skolen og hvordan det påvirker deres livskvalitet.
Bakgrunn: Psykisk helse hos barn og ungdom har de siste årene vært et svært aktuelt tema. De siste Ungdata-rapportene viser at flere barn rapporterer om økt stress og kjedsomhet i skolen. Med Reform 97 begynte norske barn på skolen et år tidligere, og en av intensjonene med reformen var å inkludere mer lek i det første skoleåret. I den siste evalueringen av reform 97 utført av OsloMet ser en at det som betyr mest for trivsel hos skolestartere er venner og lek. Det eksisterer også flere kvalitative studier som ser på betydningen av lek hos de yngste i skolen, og denne oppgaven har som hensikt å oppsummere av disse og drøfte funnene opp mot teori om livskvalitet.
Hensikt: Hensikten med denne masteroppgaven er å finne ut hvordan nyere forskning beskriver barns opplevelse av lek i skolen, og hvorvidt dette påvirker deres livskvalitet.
Metode: Metoden som er benyttet for å svare ut problemstillingen i masteroppgaven er kvalitativ metasyntese. Det er utført systematiske søk i databasene ERIC, PsycInfo og SCOPUS, i tillegg til beslektede søk. 10 antall studier ble inkludert i syntesen. Funnene ble analysert gjennom tematisk analyse i henhold til modellen fra Braun og Clarke.
Resultater/funn: Informantene i studiene oppgir at lek i skolehverdagen i første skoleår er viktig for å få venner. De rapporterer også at egen-initiert lek gir gode følelser og en følelse av mestring, men at den også kunne gi negative følelser. Et funn er også at barns forståelse av lek er at den innebærer frihet til å velge med hvem, hva og hvor de skal leke.
Konklusjon: Funnene i studiene samstemmer med teori tilknyttet utviklingspsykologi, livskvalitet og elementer fra salutogenesen. Dette indikerer at barneinitiert lek i skolen er med på å bidra til god livskvalitet hos skolestartere.
Nøkkelord: lek, livskvalitet, trivsel, barns perspektiv, skole.