Å understøtte fysiologisk fødselsprogresjon – En kartlegging av hvor rustet jordmorstudenter i Norge opplever å være til å understøtte fysiologisk fødselsprogresjon som et resultat av sin kliniske praksis
Abstract
Tittel: Å understøtte fysiologisk fødselsprogresjon.
Hensikt: Å kartlegge hvor rustet jordmorstudenter i Norge opplever å være til å understøtte fysiologisk fødselsprogresjon som et resultat av sin kliniske praksis.
Problemstilling: Hvor rustet opplever jordmorstudenter å være til å understøtte fysiologisk fødselsprogresjon som et resultat av sin kliniske praksis?
Metode: En kvantitativ deskriptiv tverrsnittstudie. Et elektronisk spørreskjema ble sendt til alle jordmorstudenter på andre år av jordmorutdanningen i Norge.
Resultat: Det var 82 jordmorstudenter som deltok, og 17 (20,7%) oppga å være rustet til å understøtte fysiologisk fødselsfremgang i svært stor grad, 58 (70,7%) i noen grad, og 7 (8,5%) i liten grad. Jordmorstudentene hadde praktisert ved alle landets helseforetak, der de fleste var fra Helse Sør-Øst. Jordmorstudentene fra Helse Vest så ut til å være rustet i størst grad. Alle hadde praktisert ved kvinneklinikk og/eller fødeavdeling. De som også hadde praktisert ved fødestue og/eller hjemmefødsel så ut til å være rustet i større grad. Majoriteten av jordmorstudentene (45,1%) hadde 5-10 praksisveiledere. Å ha flere praksisveiledere så ut til å øke jordmorstudentenes opplevelse av å være rustet sammenlignet med å ha få praksisveiledere. Det var stor variasjon i erfaring med ikke-medikamentelle tiltak. Hvor rustet jordmorstudentene var og hvor mange tiltak de hadde erfart bli brukt så ut til å ha en sammenheng.
Konklusjon: Majoriteten av jordmorstudentene opplever å være rustet til å understøtte fysiologisk fødselsfremgang i noen grad. Det så ut til å være en tendens til at flere faktorer i klinisk praksis påvirket hvor rustet de oppga å være.
Nøkkelord:Jordmorstudenter; Klinisk praksis; Mestringstro; Jordmorutdanning; Kvinnesentrert modell; Fysiologisk fødsel; Fysiologisk fødselsfremgang; Ikke-medikamentelle tiltak