KNESTÅENDE SETEFØDSEL: En kartlegging av forløsningsmetode og fødestillinger av barn i seteleie, før og etter innføring av prosedyre for knestående vaginal setefødsel, ved en norsk kvinneklinikk på Østlandet – en retrospektiv kohortstudie.
Abstract
Sammendrag:Tittel: Knestående vaginale setefødsler: En kartlegging av forløsningsmetode og fødestillinger av barn i seteleie, før og etter innføring av prosedyre for knestående vaginal setefødsel, ved en kvinneklinikk på Østlandet – En retrospektiv kohortstudie.
Hensikt: Undersøke om innføring av ny prosedyre for knestående vaginal setefødsel har ført til flere vaginale setefødsler, samt kartlegge bruken av obstetriske intervensjoner og maternelle og føtale utfall ved de vaginale setefødslene.
Problemstilling: Kan innføring og bruk av prosedyre for knestående vaginal setefødsel føre til økning i vaginale forløsninger og dermed bidra til å fremme fysiologisk fødsel?
Metode: Retrospektiv kohortstudie bestående av 537 kvinner, med et barn i seteleie og gestasjonsalder >34 uker. Studien består av to kohorter; før og etter innføring av knestående vaginal fødselsprosedyre. Videre er populasjonen delt inn i to subgrupper fordelt på fødestillingene ryggleie og knestående.
Resultat: Etter innføring av prosedyren økte vaginale setefødsler signifikant. De knestående fødestillingene hadde signifikant færre episiotomier tangforløsninger og fødselsmanøvre. Fødselsmanøvre som fremmer fysiologisk fødsel ble utført signifikant oftere ved knestående fødestilling.
Konklusjon: Innføring av prosedyre for knestående vaginal setefødsel kan medføre flere vaginale seteforløsninger. Prosedyren kan bidra til å fremme fysiologisk fødsel ved seteleie grunnet færre operative forløsninger og episiotomier, og flere intervensjoner som fremmer fysiologisk fødselsfremgang. Setegruppe, opplæring, jevnlig trening og simulering anses som helt nødvendig. Strukturert muntlig og skriftlig informasjon, med særlig fokus på knestående fødestilling, kan fremme vaginal forløsning hos kvinner med barn i seteleie.