Jordmødres erfaringer med oppfølging av svangerskapsdiabetes hos innvandrerkvinner - en kvalitativ studie
Abstract
SammendragTittel: Jordmødres erfaringer med oppfølging av svangerskapsdiabetes hos innvandrerkvinner – en kvalitativ studie.
Hensikt: Hensikten med oppgaven er å undersøke jordmødres erfaringer med oppfølging av svangerskapsdiabetes hos innvandrerkvinner. Formålet er å bidra til å avdekke eventuelle kunnskapshull, samt belyse fungerende- og utfordrende aspekter ved tjenesten, som kan ha en betydning for dagens praksis.
Problemstilling: «Hvilke erfaringer har jordmødre med oppfølging av svangerskapsdiabetes hos innvandrerkvinner?»
Metode: Det ble benyttet kvalitativ metode for å besvare problemstillingen. Det ble gjennomført ni individuelle semistrukturerte intervjuer med jordmødre i primærhelsetjenesten. Refleksiv tematisk analyse av Braun og Clarke (2022) ble benyttet for å analysere datamaterialet.
Resultat: Analysen av datamaterialet resulterte i tre temaer: 1) Kulturforståelse – en nøkkel til å fremme mestring, 2) Fragmenteringen står i veien for en styrket relasjon, 3) Sosiokulturelle og økonomiske dilemmaer.
Konklusjon: For en helhetlig tilnærming understrekes behovet for å tilrettelegge for en styrket kulturforståelse blant jordmødre som følger opp innvandrerkvinner med svangerskapsdiabetes. Ved å sikre samhandling mellom jordmor- og fastlegetjenesten kan man fremme en felles forståelse av diagnostikk-, oppfølging- og behandling av tilstanden. Det fremkommer et behov for hjelpetiltak knyttet til den økonomiske belastningen svangerskapsdiabetes medfører.
Nøkkelord: Jordmor, svangerskapsdiabetes, innvandrerkvinner, kvalitativ metode.