«Kommer det noen gang til å gi seg?» En kvalitativ studie av unge idrettsutøveres erfaringer med EILO og psykomotorisk fysioterapi
Abstract
SAMMENDRAG:
Innledning: Idrettsutøvere blir ofte oppfattet som sterke både fysisk og mentalt, men studier viser at flere sliter med psykiske utfordringer. Excercise indusert laryngeal obstruksjon (EILO), er en sykdom hvor ellers friske unge opplever pusteproblemer under fysisk anstrengelse. Mengden press og stress unge idrettsutøvere opplever beskrives som mulige årsaker til EILO. Det mangler klare retningslinjer for behandling av EILO, men noen enkeltstudier viser at psykomotorisk fysioterapi kan ha effekt. Vi savner imidlertid kunnskap om hvilke erfaringer unge idrettsutøvere med EILO har fra psykomotorisk fysioterapi som behandlingsform.
Formål: Studiens hensikt er å få økt kunnskap om unge idrettsutøveres opplevelser med å få diagnosen EILO og erfaringer med psykomotorisk fysioterapi.
Metode: Masteroppgaven er en kvalitativ studie. Datamaterialet er innhentet ved semistrukturerte intervjuer av fire unge idrettsutøvere. Intervjuene er analysert ved hjelp av Braun and Clarke (2022), tematisk analyse.
Resultat: Vår analyse resulterte i fire temaer: Veien til EILO-diagnosen – en lang og kronglete periode med “vent og se” holdning fra helsepersonell. Å få diagnosen EILO gir håp, men også usikkerhet – håp og lettelse over å bli trodd, men overskygges av usikkerhet om fremtiden. Behandlingen er krevende, men samtidig betydningsfull - behandlingen er annerledes og krevende, men gir en bedre forståelse av egen kropp. Veien videre – informantene har blitt bedre og mer selvstendige ved håndtering av EILO. Samtidig er de ikke helt friske, og det gjør dem usikre.
Diskusjon/konklusjon: Våre resultater viser at utøverne kjente på stor usikkerhet både før, under og etter diagnostisering. Det var godt å komme til en terapeut hvor de ble hørt og forstått. Psykomotorisk fysioterapi ga økt innsikt, men var samtidig tidkrevende, diffus og lite konkret. Vi anbefaler at idrettsungdom bør anerkjennes og støttes i sine utfordringer. Vårt innspill til fremtidig forskning er å undersøke om bruk av en mer strukturert rehabiliteringsplan i psykomotorisk fysioterapi vil imøtekomme unge idrettsutøveres behov for en mer tydelig tilnærming.
Nøkkelord: Psykomotorisk fysioterapi, unge idrettsutøvere, EILO