Hvordan møte og forstå kvinners underlivsplager? En intervjustudie av psykomotoriske fysioterapeuters erfaringer om kvinners underlivsplager og tematisering av seksuell helse
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3168250Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSammendrag
Sammendrag
BakgrunnI samfunnsdebatten har kvinnehelse fått økende oppmerksomhet. Kvinnehelseutvalgets utredning etterlyser mer forskning på kvinners helse og hvordan helsepersonell møter kvinners underlivsplager. Utredningen belyser store kunnskapshull, at kvinnesykdommer har lavere status og at kvinner har flere sammensatte lidelser enn menn. Underlivsplager forbindes med skam og tabu i samfunnet generelt og hos pasientene spesielt. Forskning viser at til tross for at underlivsplager har stort omfang hos kvinner i ulike livsfaser, unngår helsepersonell å ta opp sensitive tema med pasientene. Det finnes begrenset forskning og kunnskap om terapeutens perspektiv, på hvordan de psykomotoriske fysioterapeutene behandler disse plagene. Derfor er det et behov for en dypere forståelse for dette temaet. Problemstilling og hensiktStudien utforsker psykomotoriske fysioterapeuters erfaringer om hvordan de tilnærmer seg underlivsplager og hvordan de tematiserer seksuell helse i praksis. Hensikten er å bidra til å synliggjøre et underkommunisert tema innen forskningsfeltet kvinnehelse og i fagfeltet psykomotorisk fysioterapi.
MetodeStudien er forankret i en kvalitativ forskningsmetode med semistrukturerte intervjuer av fire psykomotoriske fysioterapeuter, alle med erfaring i behandling av kvinner med en kompleks bakgrunn og sammensatte problemstillinger.
ResultatGjennom analysen ble det brukt en tematisk analyse som kunne oppsummeres i tre overordnede temaer. Temaet Skape gode relasjoner viser at gjennom å lytte oppmerksomt til pasientene, kan terapeuten skape et trygt møte. Hvert pasientmøte er unikt, det er individuelt og forskjellig hvordan samtalen og behandlingen blir. Terapeutene er opptatt av å møte kvinnen med respekt og skape en felles forståelse. Skape mening gjennom pasientens fortelling handler om å forstå kompleksiteten i møtet med kvinnens bakgrunnshistorie. Terapeutene er opptatt av å knytte kroppslige spenninger til erfaringer fra pasientens liv. Spenningene i kroppen blir trukket frem som et gjentakende tema og har sammenheng med underlivsplager og seksuell helse. Kultur, negative seksuelle hendelser og relasjoner påvirker grensene og forståelsen av kropp og smerter. Skape nye kroppslige erfaringer handler om å bryte uheldige mønstre og bli bevisst egne grenser. Tilnærmingen er rettet mot å utforske kroppen på en trygg måte. Formålet er å gi pasientene nye valg i forhold til egen kropp og seksualitet.
KonklusjonSamlet sett viser studien at de psykomotoriske fysioterapeutene tilnærmer seg kvinner med underlivsplager på ulike måter, fordi hver pasientkasus har sin unike historie. Terapeutene vektlegger at nok tid, tillit og respekt er en forutsetning for å skape en trygg relasjon og for at pasienten kan skape positive- og nye kroppslige erfaringer. Terapeutene viser gjennom deres tilnærming og forståelse at de åpner opp for sensitive tema i terapirommet. De er opptatt av å adressere seksuell helse i behandlingen og at seksuell helse ikke sees isolert, men som en integrert del i tilnærmingen.
NøkkelordKvinnehelse, Psykomotorisk fysioterapi (PMF), Underlivsplager, Sammensatte lidelser, Seksuell helse, Skam og Kommunikasjon