Ledelse i en hybrid arbeidshverdag - En studie av hjemmekontorets påvirkning på leder-medarbeider-relasjoner
Description
Full text not available
Abstract
Formålet med masteroppgaven var å utforske potensielle konsekvenser av den økende bruken av hjemmekontor, med fokus på leder-medarbeider-relasjoner. Følgende problemstilling ble formulert: “Hvordan påvirker hjemmekontor relasjonen mellom leder og ansatt?”
For å diskutere våre funn har vi benyttet to teoretiske perspektiver; Leader-Member Exchange (LMX) og Media Richness Theory (MRT). Ved å integrere disse teoretiske rammeverkene i vår analyse, var hensikten å oppnå et mer helhetlig og nyansert bilde av leder-medarbeider-relasjonen i hjemmekontorsettingen. Vi har benyttet oss av kvalitativ forskningsmetode, hvor vi gjennomførte dybdeintervju med ledere i en virksomhet hvor hjemmekontor praktiseres.
Den økende bruken av hjemmekontor påvirker relasjonskvaliteten mellom leder og ansatt. Våre funn viser at ledere har bedre relasjoner med ansatte som er til stede på kontoret sammenlignet med de som arbeider hjemmefra. Hjemmekontor kan øke LMX- differensieringen mellom leder og ansatt, noe som kommer til uttrykk gjennom faktorene; personlige forhold, tillit/støtte/ros, fordeling av arbeidsoppgaver, tilbakemeldinger og informasjonsdeling.
Imidlertid kan også LMX-differensiering, som en konsekvens av hjemmekontor, dempes gjennom de to sistnevnte faktorene; tilbakemeldinger og informasjonsdeling. Funnene våre tyder på at sammenhengen mellom hjemmekontor og LMX-differensiering, også avhenger av modererende faktorer som arbeidsoppgaver, behov og personlighet.