Vurdering av kostholdet til mennesker med lett til moderat utviklingshemming. Vanskeligheter og hindringer ved innsamling av kostholdsdata
Abstract
Utvalget av kandidater i denne studien er for lite til å være representativt for gruppen med mennesker med lett til moderat utviklingshemming, men den kan allikevel si noe om tendensene i kostholdet. Denne studien viser en ugunstig energifordeling blant kandidatene. Ni av tretten kandidater er overvektige, hvorav fire av disse har en KMI som tilsvarer fedme. Inntaket av proteiner og karbohydrater ligger innenfor anbefalt inntak, mens inntaket av mettet fett er høyere enn anbefalt blant kandidatene. Dette er den samme trenden som ellers i den norske befolkningen. Matdagbøkene viser at inntaket av vitaminer er generelt lavere enn anbefalt. Inntak av natrium er høyt og kandidatene har et lavt inntak av mineralene jern, jod og selen. Inntaket av mineraler og vitaminer er lavere hos kandidatene enn hos den øvrige befolkningen i Norge. Feilregistrering og underrapportering kan være en faktor som gjør at energiinntaket hos kandidatene er lavere en det beregnede totale energibehovet. Matvarer rike på karbohydrater og fett er de vanligste matvarene som feilrapporteres i mengde og frekvens i kostregistreringer og det kan synes som dette er tilfelle også blant kandidatene i denne studien. Denne studien viser at mennesker med lett til moderat utviklingshemming kan registrere måltidene sine i en kostregistrering. Med individuelt tilpasset hjelp fra tillitspersoner kan de være aktivt deltakende i forskning rundt eget kosthold. Rekruttering kan være utfordrende og tilpasset informasjon og gjennomgang av denne burde gjøres av tillitspersoner. Videre og større studier på dette temaet er viktig og burde gjennomføres for å få en bedre oversikt over utfordringene med kosthold blant denne gruppen med mennesker. I videre studier kan det være nyttig å:- presentere studier på fagmøter blant faglig ansvarlige, deretter i de ulike bofellesskapene for tjenesteytere som skal presentere studien for potensielle kandidater- inkludere tips i kostregistreringen om å registrere maten samtidig eller rett etter måltid- Innhente informasjon om hvem som er involvert i å lage handlelister, innkjøp og tillaging av måltidene- Legge vekt på individuelt tilpasset bistand
Nøkkelord: overvekt, utviklingshemming, aktiv deltakelse, energiinntak, kostregistrering