Erfaringer med kosthold blant kvinner med migrene- En kvalitativ studie
Abstract
Bakgrunn: Migrene er en utbredt nevrologisk lidelse som berører veldig mange mennesker i hele verden. Den påvirker spesielt kvinner i arbeidsfør alder. Behandlingstiltakene er mange men uten tilfredsstillende resultat. Årsaken til migrene er ikke fullstendig kartlagt. Ettersom det ikke finnes eksakt kunnskap om hvordan kosthold påvirker migreneanfall, var hensikten med denne studien å utforske hvilke erfaringer har kvinner med migrene når det kommer til kosthold. Mens mye av den eksisterende forskningen har fokusert på livskvalitet og smerte, mangler det fortsatt forskning som tar for seg erfaringene knyttet til kosthold og migrene.
Hensikt/Problemstilling: Formålet med studien var å finne ut av hvordan kvinner med migrene opplever at kostholdet kan påvirke sine symptomer, og hvordan de opplever å håndtere sitt kosthold når de får anfall. Min problemstilling var «Hvilke erfaringer har kvinner med kosthold i forbindelse med migrene?»
Metode: Det ble gjennomført seks individuelle intervjuer med kvinnelige pasienter med migrene. Informantene var bosatt i ulike deler av Norge. Intervjuene ble gjennomført digitalt i perioden januar til mars 2024. Tematisk analyse til Braun og Clarke ble brukt for å analysere og rapportere mønstre i det empiriske materialet.
Resultater: Intervjuene resulterte i fire hovedtemaer og tolv underliggende sub-temaer. Hovedfunnene inkluderte et økt behov for å ha kontroll på blodsukkernivået og sultfølelsen for å unngå/mestre migreneanfall. Informantene synes det var vanskelig å si hva som trigget et anfall, og det var for mye fokus på hva de ikke skulle spise og ikke hva de burde spise. Informantene uttrykte et ønske om mer informasjon om sunt kosthold og migrene, og deres erfaringer omfattet en variasjon av ulike kostholdsopplevelser og mestringsstrategier, som ble anvendt i forsøket på å forebygge migreneanfall.
Konklusjon: Studien understreket frustrasjonen pasientene opplevde og pekte på behovet for bedre forståelse av sammenhengen mellom kosthold og migrene. Persontilpasset ernæring og utvikling av individualiserte behandlingsplaner bør få mer oppmerksomhet i behandlingen av migrene pasienter, ved siden av tradisjonelle farmakologiske tiltak og fysikalsk behandling.