Kreftsykepleieres erfaringer med pasient- og pårørendeinvolvering i beslutningsprosesser - En kvalitativ studie
Abstract
SAMMENDRAG
Bakgrunn: Pasienter med høygradig gliom ønsker å være involvert i beslutningsprosesser omkring egen behandling. Imidlertid utfordres beslutningsprosessene av en rekke sykdomsrelaterte og kontekstuelle forhold. Kreftsykepleiere kan ha en sentral rolle i å møte pasienter og pårørende der de er, og en mer tverrfaglig tilnærming til slike prosesser har potensiale for å styrke beslutningsprosessene. Det er ikke kjent hvilke erfaringer kreftsykepleiere i beslutningsprosesser for denne pasientgruppen og deres pårørende.
Formål: Masterstudien skal frembringe ny kunnskap om hvilke erfaringer kreftsykepleiere har med å involvere pasienter med høygradig gliom og pårørende i beslutninger om valg av behandling.
Metode og design: Masterstudien har et kvalitativt design hvor det har blitt utført 6 intervjuer av kreftsykepleiere/sykepleier fra spesialhelsetjenesten med relevant erfaring til studiens formål. Datamaterialet er analysert etter inspirasjon fra tematisk analyse.
Resultater: To hovedtema, hver med to tilhørende undertema ble utviklet. 1) Beslutningsprosesser; det ene undertema omhandler beslutningskonflikter og informasjonsformidling. Deltagerne erfarte at pasienter og pårørende har ulike informasjonsbehov med individuelle tilpasninger; det andre undertema utforsker behandlingsalternativer og preferanser. Deltagerne opplevde at det er få behandlingsalternativer å velge mellom og at palliasjon blir sjelden lagt frem. 2) Samarbeid; det ene undertema ser nærmere på rolleavklaring og samarbeid i behandlingsforløpet. Deltagerne erfarte at grad av involvering og rolle i beslutningsprosesser var avhengig av hvor de jobbet og om lege og kreftsykepleier var trygge på hverandres roller og bidrag; det andre undertema løfter frem kreftsykepleiers samarbeid med pasienter og pårørende. Deltagerne opplevde et ansvar for å imøtekomme praktiske spørsmål og bekymringer pasienter og pårørende måtte ha relatert til behandlingsforløpet. Beslutningsprosessen fortsetter også etter at valget er tatt og valget evalueres kontinuerlig etter pasientens ønsker.
Konklusjon: Funn fra denne masterstudien viser at kreftsykepleiere kan ha en sentral rolle i beslutningsprosesser ved valg av behandling for pasienter med høygradig gliom og pårørende, ved å tilby, psykososial støtte, støtte informasjonsutvekslingen og å få frem pasienter og pårørendes preferanser.
Nøkkelord: Samvalg, Tverrfaglig samarbeid, Kreftsykepleier, Høygradig gliom, Pasienter, Pårørende