Vektlegging av kosthold i retningslinjer og håndbok for depresjon: en dokumentanalyse
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Det er et økende antall tilfeller psykiske lidelser i Norge, og depresjon er en av de vanligste diagnosene. Personer med depresjon har lavere forventet levealder enn mentalt friske, knyttet til dårlig kosthold og inaktivitet. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det mye som tyder på at de norske kostholdsrådene kan ha god effekt på den psykiske helsen. Retningslinjer legger føringer for praksis i helsevesenet og den nasjonale retningslinjen for diagnostisering og behandling av depresjon ble avpublisert våren 2023. I dag kan helsepersonell se til de britiske retningslinjene fra «National Institute for Health and Care Excellence» (NICE). Rask Psykisk Helsehjelp (RPH) har en håndbok som brukes som veileder i lavterskeltilbud. Formålet med oppgaven er å få innsikt i hvordan kosthold blir vektlagt i retningslinjer for depresjon hos voksne, og om funnene er i tråd med oppdatert forskning.
Metode: Vi har gjennomført en dokumentanalyse om hvordan kosthold er vektlagt i tre retningslinjer og en håndbok brukt i utredning og behandling av pasienter med depresjon i Norge. Analysen er gjort ved en kvalitativ tematisk analyse.
Resultater: Analysen resulterte i fire hovedtemaer som er med på å belyse hvordan kosthold er vektlagt i dokumentene: konkrete kostholdsråd ved depresjon, vektlegging av sunn livsstil ved depresjon, vekt- og appetittendring som symptom ved depresjon og kosthold og endret ernæringsstatus som følge av medikamentell behandling.
Konklusjon: Funnene fra analysen viser at kosthold er generelt lite vektlagt i de analyserte dokumentene. Oppdatert forskning på kostholdets betydning for psykisk helse belyser kostholdets plass i retningslinjer for depresjon for ivaretagelse av både pasientenes psykiske og fysiske helse. For at helsepersonell skal kunne følge opp og gi råd om kosthold til denne pasientgruppen, burde kostholdets betydning og klarere råd være vektlagt i retningslinjer for depresjon.
Nøkkelord: kosthold, depresjon, retningslinjer, håndbok, dokumentanalyse