"Seksuell helsE-læring" - en ressurs i helsesykepleierstudenters utdanning?
Description
Full text not available
Abstract
"Seksuell helsE-læring" – helsesykepleiestudenters forberedelse til fremming av seksuell helse i sin fremtidige yrkesutøvelse
Denne masteravhandlingen består av to deler. Del I er en innledende kappe som inneholder definisjoner av sentrale begreper og metodologiske overveielser. Del II utgjør en vitenskapelig artikkel.
God seksuell helse kan bidra til fremming av livskvalitet og opplevelse av mestring. Helsesykepleier er en nøkkelperson innenfor fremming av seksuell helse hos barn og unge. Likevel er seksuell helse et tema som er utilfredsstillende tematisert innenfor fagfeltet og i høyere utdanning. Videre rapporteres det om utilstrekkelig kvalitet på undervisning om seksuell helse i høyere utdanning i Norge, og det eksisterer en generell bekymring for den begrensede kvaliteten. Ifølge forskrift som regulerer utdanningen av helsesykepleiere skal læringsutbytter knyttet til fysisk helse, psykisk helse, sosial helse og seksuell helse inkluderes. Likevel har sistnevnte helseområde delvis blitt ignorert.
Det er studiestedenes ansvar at helsesykepleiestudentene utvikler tilstrekkelig kompetanse til å ivareta fremming av seksuell helse hos barn, unge og foreldre. Det sees dermed nødvendig at studiestedene tilbyr opplæring av høy kvalitet. Det er derfor igangsatt et strategisk arbeid på studiestedene for å se på mulige forbedringer, hvor nettbasert læringsressurs kan ansees som en bærekraftig metode. E-læringsressursen "Seksuell helsE-læring" er et resultat av tverrfaglig samarbeid på tvers av flere studiesteder og organisasjoner for å ivareta kunnskapsbasert utdanning og praksis. Denne tilnærmingen imøtekommer behovene til helsepersonell som primærmålgruppe av e-læringen, samt barn, unge og foreldre som sekundærmålgruppe.
"Seksuell helsE-læring" har som mål å sikre at alle helsesykepleiestudenter har tilstrekkelig grunnleggende kunnskap om seksuell helse før de tiltrer rollen som helsesykepleier. Studien avdekket at det var begrenset fokus på fremming av seksuell helse i helsesykepleiestudentenes tidligere utdanning. Utvikling av kunnskap medførte økt fokus på tematikken. Videre identifiserte studien ulikheter i helsesykepleiestudentenes opplevelse av å kommunisere om seksuell helse. Helsesykepleiestudentene delte erfaringer om "Seksuell helsE-læring" som et nyttig verktøy i forberedelsen til å fremme seksuell helse i deres fremtidige yrkesutøvelse.
Nøkkelord: Helsesykepleiestudent, Høyere utdanning, Seksuell helse, Helsefremming, "Seksuell helsE-læring"