Foreldreveiledning i barneoppdragelse - En kvalitativ studie av helsesykepleiers holdninger og erfaringer
Abstract
Bakgrunn: Helsestasjonen 0-5 år følger opp familier fra de kommer hjem med sitt nyfødte barn. Helsesykepleier kan være en tilgjengelig foreldreressurs. Tilbudet skal bidra til å støtte og styrke dem i foreldrerollen, samt redusere sosiale forskjeller (Helsedirektoratet, 2017). Holdninger påvirkes av flere faktorer, og endring skjer over tid. Dette er noe som kan påvirke veiledningen som blir gitt. St. Meld. nr. 39 (19981999) understreker betydningen av kunnskapsbasert praksis for helsesøsterfaget.
Formål: Studiens formål er å belyse helsesykepleiers holdninger og erfaringer med foreldreveiledning knyttet til temaet barneoppdragelse.
Metode: Gjennom en kvalitativ studie med intervju som metode er det utført 8 individuelle dybdeintervjuer. Utvalget er helsesykepleiere som jobber i den ordinære helsestasjonstjenesten med barn 0-5 år. En semistrukturert intervjuguide er benyttet. Intervjuene er tatt opp og transkribert. Refleksiv tematisk analyse er anvendt.
Funn: Det fremkommer tre hovedfunn; «Hyperkompetente foreldre uten grenser», «Kompleks veiledning» og «Tillit og empowerment». Funnene diskuteres opp imot relevant teori og forskning.
Oppsummering: Helsesykepleierne har holdninger som tilsier at foreldre i dag er svært kompetente, men at de strever med grensesetting. All tilgjengelig informasjon ser ut til å bidra til usikkerhet og følelse av utilstrekkelighet. Helsesykepleiere opplever trygghet knyttet til egen kompetanse, men de erfarer at veiledningen knyttet til emnet er komplekst. En tillitsfull relasjon og veiledning basert på empowerment fremkommer som spesielt viktig.
Nøkkelord: Helsesykepleier, barneoppdragelse, veiledning, relasjon, empowerment