Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre for oppfølging av pasientens psykososiale behov etter utskrivelse fra intensivavdeling.
Abstract
Navn: Sandra Haaheim, Sara Marklund og Line MuriDato: 16. september 2024
Tittel: Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre for oppfølging av pasientens psykososiale behov etter utskrivelse fra intensivavdeling
Bakgrunn: Pasienter som har vært behandlet i en intensivavdeling kan slite med fysiske, psykiske og kognitive plager etter utskrivelse fra sykehuset, kjent som post intensive care syndrome. Tilstanden er kompleks og mange pasienter opplever depresjon, posttraumatisk stress syndrom og angst. Beskrivelser av skremmende hallusinasjoner, vrangforestillinger og mareritt er ikke uvanlig. Problemene pasientene opplever kan vedvare over tid og få konsekvenser for pasientens livskvalitet. Det anbefales derfor at pasientene får et strukturert oppfølgingsprogram etter de er skrevet ut av intensivavdelingen.
Hensikt: Hensikten er å utarbeide en fagprosedyre for oppfølging av pasientens psykososiale behov etter utskrivelse fra intensivavdelingen, basert på kunnskapsbaserte prinsipper. Målet er å sikre trygg og effektiv helsehjelp, øke pasientens helsekompetanse og fremme opplevelse av sammenheng.
Problemstilling: Forslag til kunnskapsbasert fagprosedyre for oppfølging av pasientens psykososiale behov etter utskrivelse fra intensivavdeling.
Metode: Masteroppgaven er et kvalitetsarbeid. Arbeidsprosessen er utarbeidet etter Konsmo og medarbeidere sin modell for kvalitetsforbedring på makronivå. På mikronivå er Helsedirektoratets veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer brukt som retningslinjemetodikk. Fagprosedyren er kvalitetsvurdert ved bruk av verktøyet AGREE II.
Resultater: Resultatet er et forslag til en kunnskapsbasert fagprosedyre for oppfølging av pasientens psykososiale behov etter utskrivelse fra intensivavdeling.
Konklusjon: Fagprosedyren kan bidra til å fremme kvalitet i helsetjenesten og øke pasientsikkerheten.
Nøkkelord: Post intensive care syndrome, oppfølging, psykososiale behov, opplevelse av sammenheng, helsekompetanse.