Rapport fra elektroprosjektet Yrkesfaglærerutdanning OsloMet «YFL PILOT Elektro»: Oppsummering høsten 2020
Report
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3164481Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Oppsummering høsten 2020
Dybdekompetanse en forutsetning for en god YFL-utdanning for programområdet elektro og datateknologi.
Elektrolærere har, som de fleste yrkesfaglærere, to hovedretninger for sin utdanning:
1. Fagbrev, yrkespraksis, to år yrkesteoretisk utdanning (teknisk fagskole) og Praktisk
pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPUY)
2. Fagbrev, yrkespraksis, tre-år Yrkesfaglærerutdanning (YFL)
Dybde- og breddekompetanse i elektrofag er en forutsetning for at yrkesfaglærere skal kunne organisere, lede og videreutvikle yrkesopplæringen. Initiativet til YFL Pilot kom fra elektrobransjen, yrkesfagskoler, fylke og OsloMet (HIAK). YFL Pilot er et prosjekt for å videreutvikle yrkesfaglærerutdanningen innen yrkesfaglig dybde med begrunnelseskunnskap.
Alternativ 1: Elektrolærer med fagbrev, fagskole og PPUY
Elektrolærere har tradisjonelt hatt fagbrev, praksis i elektrofaget, to-år teknisk fagskole og 60 studiepoeng praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPUY). Kunnskap, ferdigheter og kompetanse fra fagbrev, yrkeserfaring og opplæring på fagskolen er grunnlaget for mellomlederkompetanse innen elektrofag. Dette er også grunnlaget for praktisk opplæring med begrunnelseskunnskap og en forutsetning for at elektrolærere skal legge til rette for at deres elever skal kunne utvikle seg til reflekterte praktikere og på sikt gode fagfolk. Denne yrkeskompetansen har også vært viktig for at elektrolærere kan videreutvikle opplæring i tråd med utviklingen i elektrofagene og for at lærerne skal kunne delta i fagutvikling generelt. Dette er fremdeles en viktig utdanningsvei for elektrolærere.
Alternativ 2: fagbrev, yrkeserfaring og YFL, en likeverdig helhetlig utdanning for å bli yrkesfaglærer
YFL innbefatter både yrkesfag og profesjonsfag (yrkesdidaktikk og pedagogikk), som knyttes sammen til en tverrfaglig helhetlig kompetanse hos yrkesfaglæreren. Programplanen beskriver at 60 studiepoeng skal være profesjonsfaget (pedagogikk og didaktikk) og 120 studiepoeng skal ligge innen yrkesfagene (60 stp yrkesfaglig dybde utover fagbrevnivå, og 60 stp yrkesfaglig bredde). Samarbeidsmøter mellom bl.a. OsloMet, bransje, fylker og skoler, og oppsummeringer med studenter, viste at det var utfordrende å legge til rette for yrkeskompetanse «utover Vg3 nivå». Prosjekt YFL-Pilot ble etablert som et samarbeidsprosjekt for å utvikle dybde- og breddekompetanse ledet av OsloMet, og finansiert av OsloMet, Akershus fylkeskommune og NELFO. Gjennom prosjektet skulle vi, sammen med ulike samarbeidspartnere i bransjen, utvikle innhold, og arbeidsformer som styrket studentenes utvikling av yrkesfaglig dybdekompetanse for alle yrkesgrupper i elektrofag. Den kompetansen som utvikles gjennom YFL elektro, kan i tillegg til å kvalifisere som yrkesfaglærerkompetanse også være grunnlag for ledelse av fagopplæring i fylkene, arbeidsledelse i elektrobransjen og fagutvikling i bransjen. Erfaringer fra elektropiloten har vist at det også er mulig å utvikle yrkeskompetanse gjennom arbeidskrav i prosjekter, yrkespraksis og elektrodager i samarbeid med medstudenter og eksterne aktører.
Samarbeid med bransje og fagpersoner
Samarbeid med bransjene og fagpersoner er en forutsetning for å kunne utvikle dybdekompetanse og være med på å prege utvikling i yrkesopplæringen. Vi har gjennom prosjektet utviklet et stort nettverk og et godt samarbeid med faglig råd for elektro og datateknologi, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og ulike fagpersoner. Elektrodagene har vært et godt møtested for dette samarbeidet og har også vært med å fornye innholdet i studiene. Vi er nå i starten av Fagfornyelsen som blant annet vektlegger bærekraft og digitalisering. Som et eksempel har vi gjennom Elektrodagene utviklet et begynnende samarbeid med professor Josef Noll ved Universitet i Oslo (UiO) om flere konkrete samarbeidsprosjekt, knyttet til blant annet bærekraftig utvikling og digitalisering for studenter og skoler i Oslo og Viken.