Opplevd sosial støtte og traumatisering blant ambulansepersonell: en gjennomgang av litteraturen
Abstract
Bakgrunn:
Arbeidskonteksten til ambulansepersonell involverer hyppig eksponering for kritiske og traumatiske hendelser. Det innebærer risiko for utvikling av psykiske lidelser. Ambulansepersonell har en høy forekomst av PTSD, depresjon, angst, utbrenthet og rusmiddelbruk. Støttefunksjoner som kan bidra til å minske effektene av stress er for eksempel organiserte kollegastøtteordninger, psykologisk debrief og sosial støtte. Vår erfaring er at det er lite oppmerksomhet rundt støtte som kan tilbys utenom organiserte kollegastøtteordninger og debrief i Norge, slik som sosial støtte. Særlig er opplevd sosial støtte vist å beskytte mot utvikling av psykiske lidelser. Målet med denne litteraturstudien er å undersøke opplevd sosial støtte blant ambulansepersonell, og i hvilken grad slik støtte kan beskytte mot risiko for traumatisering ved eksponering for traumatiske hendelser.
Problemstilling:
Hvordan påvirker opplevd sosial støtte hos ambulansepersonell risikoen for traumatisering ved eksponering for traumatiske hendelser?
Metode:
Den valgte metoden er en litteraturstudie. Seks vitenskapelige artikler har blitt identifisert gjennom systematiske søk i flere anerkjente databaser innen helsefaglig forskning. De valgte databasene er Medline, PsycInfo, CINAHL og Web of Science Core Collection. Artikler har blitt inkludert på bakgrunn av at de omtaler ambulansepersonell som en separat gruppe i datagrunnlaget og undersøker sammenhenger mellom opplevd sosial støtte og traumatisering.
Resultater:
Denne litteraturstudien viser at ambulansepersonell opplever mindre sosial støtte enn den generelle befolkningen. Opplevd sosial støtte minsker opplevelsen av stress. Økt nivå av opplevd sosial støtte hos ambulansepersonell reduserer i tillegg risikoen for traumatisering. Mindre opplevd sosial støtte predikerer episoder med PTSD. Opplevd sosial støtte modererer ikke forholdet mellom eksponering for traumatiske hendelser og traumatisering.
Konklusjon:
Vår konklusjon er at høyere grad av opplevd sosial støtte er knyttet til redusert risiko for traumatisering. Denne litteraturstudien viser også at eksponering for traumatiske hendelser fører til traumatisering. Likevel kan vi ikke konkludere med at opplevd sosial støtte blant ambulansepersonell virker ved å dempe de negative konsekvensene av eksponering for traumatiske hendelser, ettersom opplevd sosial støtte ikke virker modererende på forholdet mellom traumatiske hendelser og traumatisering.