Barnehagelæreres kamper. En kvalitativ studie om barnehagelæreres kamper for barna, barnehagen og profesjonen.
Abstract
Barnehagen er en sentral samfunnsinstitusjon, og har gjennomgått en stor utvikling de siste 50 årene. Dette forskningsprosjektet handler om barnehagelæreres kamper. Hensikten med studien har vært å utvikle mer kunnskap om hvordan barnehagelæreres kamper har bidratt til at barnehagen i dag er en viktig og betydningsfull samfunnsinstitusjon. Jeg har vært opptatt av å løfte frem deltakernes perspektiver og fortellinger, og ut ifra dette har jeg formulert følgende problemstillinger: 1) Hva forteller barnehagelærere om kampene de har deltatt i? og 2) Hvordan kan fortellinger om barnehagelæreres kamper bidra til forståelse av barnehagens utvikling og betydning?
Prosjektet er basert på kvalitative semistrukturerte intervju av ni barnehagelærere som har førstehåndskunnskap om kampene. Jeg har valgt å benytte meg av temaanalyse i arbeidet med det empiriske materialet. Det første forskningsspørsmålet blir belyst gjennom analyse av det empiriske materialet. Det andre forskningsspørsmålet blir belyst gjennom oppgavens diskusjonskapittel, ved bruk av forskning, sentrale begreper og teoretiske perspektiver.
Gjennom oppgaven viser jeg til forskning og litteratur om barnehagens historie, profesjonsteori og barnehagepedagogiske perspektiver. Oppgaven har et eget historiekapittel fordi deltakernes fortellinger er en del av barnehagens historiske utvikling. Disse fortellingene har jeg valgt å forstå som tidsvitnefortellinger. Det kommer frem noen usynlige linjer mellom fortiden, nåtiden og fremtiden når deltakerne forteller om fortiden i lys av et nåtidsperspektiv.
Tre perspektiver som kommer frem gjennom tidsvitnefortellingene er at kampene deltakerne forteller om, er kampen for barnehagens plassering i samfunnet, politiske profesjonskamper og kamper for barnehagepedagogikken. Deltakerne forteller om et engasjement knyttet til at barnehagen skal være en institusjon som verdsetter barndommens egenverdi. Barnehagelærere har alltid kjempet og vil fortsette å kjempe for en økt anerkjennelse av profesjonen og en barnehagepedagogikk som er til det beste for barna.