Ledelse og samarbeid i barnehagen En kvalitativ studie
Abstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven handler om ledelse og samarbeid i barnehagen. Formålet med oppgaven blir å få innsikt i hvordan pedagogiske ledere arbeider med å utføre et konstruktivt samarbeid i barnehage. Problemstillingen i oppgaven handler om hvilken betydning samarbeidet har for ledelse av det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Bakgrunnen for oppgaven er preget av egne erfaringer og forskning som viser at pedagogiske ledere opplever ulike utfordringer knyttet til samarbeidet i barnehagen. Ledelse handler om å påvirke mennesker til å utføre et arbeid, for å nå et mål. Jeg konkretiserer ledelse til å handle om samarbeid i barnehagen, hvor kommunikasjon, positive og konstruktive tilbakemeldinger er viktige faktorer. Den teoretiske forankringen for oppgaven er begrepet ledelse, pedagogiske ledere arbeidsoppgaver, teamledelse, distribuert ledelse, og kommunikasjon.
I masteroppgaven ble det brukt et kvalitativt forskningsdesign. Jeg har intervjuet fem pedagogiske ledere og to styrere og videre brukt semistrukturert intervju til datainnsamlingen. Jeg har i analysen benyttet tematisk analyse.
Resultatene i studien viser at pedagogiske ledere har mange ansvars og arbeidsoppgaver, det kan være ulike utfordringer med å ta beslutninger når det er mange situasjonsforståelser av en sak. De pedagogiske lederne ser på ledelse i et gruppeperspektiv. Ledelse som gruppefenomen er en prosess som involverer samarbeid. Dette kan sees på som distribuert ledelse. Det blir brukt kommunikasjon som et middel, for å skape gode relasjoner, og trivsel i samarbeidet. Ansvarsoppgavene blir fordelt gjennom interesser, trivsel og kompetanser som personale har, og positive tilbakemeldinger blir brukt som en motivasjonskilde. Konstruktive tilbakemeldinger blir brukt til refleksjon og læring i det pedagogiske arbeidet. Dette gir en indikasjon på at pedagogiske ledere bør ha et distribuert syn på ledelse, for å få til et konstruktivt samarbeid.