Kunstfaglig kompetanse - et skjult sine qua non?: En undersøkelse av lærerens forventninger til elevens forkunnskaper i Kunst, design og arkitektur
Abstract
Hvilke faglige forventninger har lærere til KDA-elevers kompetanse innen kunst, design og arkitektur fra grunnskolen?
Masteroppgaven ser på lærerne ved studieforberedende utdanningsprogram Kunst, design og arkitektur (KDA) sine erfaringer med elevers forkunnskaper i kunst, design og arkitektur fra grunnskolen. Undersøkelsen er utført i to deler – en kunnskapsstatus som kartlegger kunst- og håndverksfagets posisjon og relevans i grunnskolen og en intervjuundersøkelse rundt lærernes faglige forventninger til KDA-elevene. I denne forstanden ansees Kunst og håndverks posisjonen og rollen i grunnskolen i sammenheng med elevenes forkunnskaper innen KDA.
Lærernes erfaringer analyseres og tolkes ut ifra en pågående kunst- og designdidaktisk forskningskontekst. Hensikten med forskningen er å fremheve eventuell mangel på et samsvar - en diskrepans mellom kunnskapen og ferdighetene eleven burde ha tilegnet seg etter ti år med kunst- og håndverksfaget i grunnskolen og det elevene faktisk tar med seg til utdanningsprogrammet på videregående skolen. Mulige årsak bak diskrepansen diskuteres i forhold til kunst og håndverksfagets posisjon i grunnskolen sett i lys av forskningsarbeid til Nielsen & Lepperød (2019), Randers-Pehrson, Rimstad & Carlsen (2023) og Djupedal (2022). Relevansen av Kunst og håndverk i grunnskolen og samfunnet diskuteres på bakgrunn av Adam (1995), Skregelid (2022) og Stana (2022) sin forskning, samt relevante styringsdokumenter.
Inspirert av Alterhaug (2022) sitt forskningsarbeid om estetiske uttrykksformer i undervisning presenteres det et forslag for implementering av visuell kompetanse som en grunnleggende ferdighet i Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 (LK20). Tegning kan ansees som kunstens grunnleggende dimensjon og settes i sammenheng med visuell kompetanse, dermed står min praktisk estetisk kommentar som en representasjon av tegning og visuell kompetanse i et tverrfaglig perspektiv.