Reparatørene kommer!
Abstract
Reparatørene kommer! er et deltakende kunstprosjekt som undersøker reparasjonsprosesser som et verktøy som kan legge til rette for nye måter å utforske nærområdet på og styrke samfunnsrelasjoner. Gjennom kunstnerisk forskning utføres prosjektet i en barneskole i Oslo, der avviste materialer funnet i byen blir transformert til nye objekter, i dette tilfelle, stoler. Dette gjøres for å stimulere samhandling og skape en følelse av felleskap i det offentlige byrommet.
Prosjektet oppfordrer deltakerne til å se «etter noe» i byrommet som trenger reparasjon, med hensikt å forsterke deres identitet og forståelse av sitt nærmiljø, samt utforske bærekraftig praksis gjennom reparasjonsprosesser. Dette kan innebære en ny forståelse eller perspektiv, eller en ny opplevelse av å være aktive bidragstyrer til deres samfunn og miljø. På denne måten søker prosjekt å både utfordre og utvide hvor forståelse av offentlig rom, og hvordan kunst kan spille en aktiv rolle i å transformere og berike disse rommene.
Ved å anvende Bourriauds (2002) teori om relasjonell kunst, vil jeg undersøke hvordan deltakerne gjennom disse kunstneriske prosessene kan tilegne seg kunnskap som gir dem de nødvendige verktøyene for å medvirke og samhandle med andre mennesker i en nær fremtid. Jeg vil også se på hvordan reparasjonsprosesser kan benyttes for å utforske og analysere samfunnsforhold, maktstrukturer og eierskapsfølelse i forhold til samhandling mellom mennesker i byrommet. I tillegg vil jeg bruke teori relatert til sosialt engasjert kunst som beskrevet av Helguera (2011), for å diskutere hvordan de kunstneriske prosessene og reparasjonsprosessene kan bidra til forsterkning av sosiale relasjoner og eierskapsfølelse gjennom workshops. I oppgaven bruker jeg Sikt KI-chatten som et verktøy for språkvasking av teksten.
Nøkkelord: Reparasjon, medvirkning, samhandling, kunstnerisk forskning