ELEVERS KOMPETANSEUTVIKLING I ET PRAKSISFELLESSKAP Et aksjonsforskningsprosjekt om hva som kan ha innflytelse på elevers kompetanse i å bruke komposisjonsvirkemidler
Abstract
Masteroppgaven undersøker hva som kan bidra til at elever utvikler og viser økt kompetanse innen komposisjonsvirkemidler. Undersøkelsen er gjennomført med elever fra utdanningsprogrammet Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign (FBIE) som er et nyopprettet yrkesfag i videregående skole med fagfornyelsen. Undersøkelsen retter søkelys mot læreren og lærerens valg i en aksjonsforskningsprosess. Målet med undersøkelsen er å se på hvordan klasserommet og undervisningen kan struktureres rundt elever og undervisningsmateriell, og hvordan varierende undervisningsmetoder kan ha innflytelse på hvordan elever tilegner seg kompetanse.
Problemstillingen er: Hva kan ha innflytelse på elevers mulighet til å øke sin kompetanse innen komposisjonsvirkemidler?
Problemstillingen undersøkes igjennom en kvalitativ undersøkelse der aksjonsforskning med eget undervisningsopplegg, og et avsluttende gruppeintervju rammer inn undersøkelsen. Med en sosialkonstruktivistisk tilnærming blir det sosiale samspillet og læringen som skjer i klasserommet viktig for å skape en felles forståelse av øvelsene som gjennomføres med aksjonsforskningen.
I drøftingen er lærerprofesjonalitet og praksisfellesskapet de overordnede temaene som tas opp. Lærerprofesjonalitet handler om hvordan læreren tar valg basert på erfaring, profesjon, fagmiljøet og skolens forventninger. Videre handler praksisfellesskapet om hvordan elevene lærer og utvikler seg sammen.
Mine funn fra undersøkelsen viser at lærerens utnyttelse og strukturering for et lærende praksisfellesskap er vesentlig for å oppnå samhandling og læring. Samhandlingen fungerte best der elevene jobbet fysisk sammen, kunne kommunisere og dele erfaringer underveis. Elevene viste til et økt engasjement der de fikk mulighet til å jobbe i et praksisfellesskap med rom for å eksperimentere og utforske ulike komposisjonsvirkemidler. Elevene viste også til et større engasjement når synlig vurdering og vurderingskriterier ikke var en del av øvelsene de jobbet med.
Den praktiske og estetiske delen er en kommentar til undersøkelsen og består av flere tekstilbilder som utforsker motsetningsparet geometrisk og organisk.
Nøkkelord: Yrkesfag, FBIE, lærerprofesjon, praksisfellesskap, komposisjonsvirkemidler, kompetanse og engasjement.