Grønn Infrastruktur: Evaluering av Blå, Blå-grønne og grønne Taks Ytelse ved Stormvannshåndtering og Vannsensitiv Byutvikling
Abstract
Hovedmålet med denne studien er å undersøke effekten av grønne og blå-grønne tak på overvanns-håndtering i urbane miljøer, med hovedfokus på Oslo klima. Studien vurderer hvordan ulike hydro-logiske modeller kan anvendes for å forbedre overvannshåndtering ved hjelp av simuleringer basertpå værdata fra Oslo. De spesifikke delmålene er som følger:
1. Gjennomføre en litteraturstudie av forenklede konseptuelle modeller og deres begrensninger.
- Utarbeide en oppsummering av overvannsstrategier i Oslo kommune.
2. Utvikle og implementere modeller for blågrønne og grønne tak.
- Utføre en komparativ analyse av ulike ET-modeller.
3. Analysere de utviklede modellene i konteksten av Oslos klimaforhold.
Studien konkluderer med at grønne tak har en betydelig positiv innvirkning på overvannshåndte-ring. Hydrologiske simuleringer viser at faktorer som vegetasjonstype og substrattykkelse påvirkeravrenningen.
Dette understreker viktigheten av nøye utforming av grønne tak for å maksimere de-res effekt. En egenutviklet programmeringskode ga verdifull innsikt i hvordan grønne tak og ET kanredusere avrenning.
Det ble identifisert potensielle feilkilder i studien, inkludert variasjoner i værdata, forenklede anta-kelser i modellene og deres begrensninger.
Fremtidig forskning foreslås å fokusere på å redusere disse feilkildene og videreutvikle modellenefor økt presisjon og anvendbarhet. En solid bakgrunn innen programmering og hydrologi anbefalesfor gjennomføring av slike studier, da dette muliggjør avanserte analyser og utvikling av spesialisertemodeller.