Kalibreringsmetode for avvik mellom målt og beregnet energibehov
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3162892Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Reelle energiberegninger ble utført ved å tilpasse en simuleringsmodell for en casebygning som har installertenergimålere, som gjorde det mulig å hente ut målt energiforbruk for 2023. Simuleringsmodellen var en alle-rede eksisterende modell som ble modifisert for oppgaven basert på plantegninger, befaringer og møter meddriftspersonell for bygget. Ettersom alle parametre for bygget ikke var tilgjengelig, ble det foretatt antagelsersom basert på byggeår og standard NS3031.
Timesdata og ukesdata ble hentet fra energioppfølgingssystemet til bygget og sammenlignet med timesdataog årssimulering fra beregningsmodell. Beregnet og målt energibehov ble basert på tilgjengelig data sammen-lignet for et helt år (2023), måneder, dager og på timesnivå for tre spesifikke uker for vinter, vår og sommer.Dersom kun enkelte energiposter skal være i fokus ved kalibrering av simuleringsmodell, bør fokuset være påenergibehov til oppvarming, kjøling og belysning/utstyr ettersom disse energipostene står for største andelenav energibehovet.
Som forventet bør timesdata være grunnlaget ved kalibrering av simuleringsmodell, og dersom timesdata ikkeer tilgjengelig bør det ikke benyttes data som er akkumulert mer enn for et døgn av gangen. Det ble utført ka-libreringskontroll av måneds- og timesdata for de statistiske indikatorene CvRMSE, NMBE og R2. Basert påmånedsdata oppfyller oppvarming og vifter nesten kravet i henhold til CvRMSE, kun vifter oppfyller kravettil NMBE og Kjøling og oppvarming oppfyller kravet til R2. Dermed oppfyller ingen av energipostene allekravene for de forskjellige indikatorene og kan ikke regnes som kalibrert. Ved kalibreringskontroll av times-data for uke 1, 16 og 23 er det kun kjøling i uke 16 som oppfyller kravet til NMBE satt av ASHRAE og FEMP.En enkel faktor for timesverdier for en spesifikk uke er ikke tilstrekkelig og ingen av energipostene oppfyllerkravene til kalibrering. Det legges også merke til at kalibreringskontroll av timesdata som inneholder merdetaljer gir dårligere resultater enn kalibreringskontroll av månedsdata.
Det er behov for minimum 7 energimålere for å formålsdele energibehovet i henhold til energipostene fraNS3031 (2014). Men det er behov for langt flere energimålere for å dele energibehovet tilstrekkelig for å kon-trollere hver delmåler ved avvik, som er langt mer utfordrende dersom store deler av energibehovet er lagtunder få energimålere. Ved delmåler for oppvarming, lokal kjøling, belysning og utstyr til hver sone, samtenergimåler for hver vifte, tekniskrom for pumper, tappevann og varme- og kjølebatteri på hver ventilasjons-aggregat vil det være tilstrekkelig med informasjon for optimalisering og kalibrering av simuleringsmodell.