"Vi blir aldri ferdige, vi": foreldre til personer med funksjonsnedsettelsers erfaringer i møte med deres barns omsorgsboliger
Abstract
Prosjektet undersøker hvordan foreldre til barn med funksjonsnedsettelser opplever at omsorgen overføres fra hjemmet til omsorgsbolig, samt hvordan de erfarer å ha voksne barn i omsorgsbolig i dag. Studien har som formål å bidra til kompetansebygging ved å gi offentlige tjenesteytere en dypere innsikt i foreldrenes erfaringer. Problemstillingen lyder som følger:«Hva skaper trygghet for foreldre til barn med funksjonsnedsettelser når den daglige omsorgen overføres fra hjem til omsorgsbolig, og hva skaper tillit til tjenesten og dens personale når de voksne barna bor fulltid i en omsorgsbolig?»Som metode benyttes en kvalitativ tilnærming, og datamaterialet består av åtte semistrukturelle dybdeintervjuer med ti foreldre til personer med funksjonsnedsettelser som bor i omsorgsbolig i dag. I analysen benyttes en tematisk innfallsvinkel, og materialet belyses ved hjelp av perspektiver fra Joan C. Trontos omsorgsteori og Axel Honneths teori om anerkjennelse. Funnene viser at det for foreldrene kan være en lang prosess å erkjenne og akseptere behovet for hjelp i omsorgen. Mange foreldre sikrer omsorg gjennom aktiv involvering i barnas liv etter flytting. Anerkjennelse av foreldrenes roller og kompetanse i omsorgsivaretakelsen trekkes frem som viktig, og problematiseres i lys av eksisterende maktstrukturer. Organisatoriske faktorer tilknyttet personalorganisering og fysisk utforming av boligen kan være av betydning for de ulike aktørenes handlingsrom. Gjennomgående trekkes det frem viktigheten av at foreldrene og barna deres blir møtt med forståelsesfulle og kompetente tjenesteytere i omsorgstjenestene. I diskusjonen problematiseres mangelen på gode verktøy for pårørendesamarbeid og et behov for endring i politiske prioriteringer. Selv om organisatoriske faktorer og politiske prioriteringer kan sette begrensninger for handlingsrommet til tjenesteyterne, konkluderer studien med at den enkelte tjenesteyter gjennom sine handlings- og kommunikasjonsvalg kan bidra til å skape trygghet og tillit i møte med foreldrene.
Nøkkelord: pårørende, foreldre, barn, funksjonsnedsettelse, omsorgsbolig, avlastning, erfaring, anerkjennelse, omsorg, etikk.