Hverdagsliv på barnevernsinstitusjon - Hvordan beskriver ansatte opplevelsen av boforhold og omsorgspraksis for barn i alderen 2-12 år ved en barnevernsinstitusjon?
Abstract
Denne masteroppgaven fokuserer på de unike omsorgsutfordringene og boforholdene for barn i alderen 2-12 år som bor på en akutt barnevernsinstitusjon i Norge, og tar for seg ansattes perspektiver og erfaringer. Jeg har opplevd at det er lite diskusjon både i fagmiljøet og på politisk nivå rundt barn i alderen 2-12 år som bor på barnevernsinstitusjon. Dette har skapt en interesse for å lære mer rundt det generelle livet for et barn som bor på institusjon. Problemstillingen i oppgaven er:
Hvordan beskriver ansatte opplevelsen av boforhold og omsorgspraksis for barn i alderen 2-12 år ved en barnevernsinstitusjon?
Teoretisk bygger oppgaven på tilknytningsteori, traumebevisst omsorg og hverdagsperspektiv på barn for å forstå hvordan ansattes omsorgspraksis formes og hvordan barnas behov og atferd kan forstås innenfor institusjonens rammer. Jeg har benyttet en kvalitativ tilnærming, og oppgaven er basert på fire individuelle semistrukturerte intervjuer med de ansatte på en akutt institusjon. Det er brukt tematisk analyse på intervjuene.
Funnene fra de tematiske analysene av intervjudataene avdekker tre hovedtemaer: 1) Normal hverdag i unormal kontekst 2) Profesjonell omsorg og 3) Barns tidligere opplevelser.
I det første temaet beskriver ansatte hvordan de prøver å skape en så normal hverdag som mulig for barna, til tross for den unormale konteksten av et institusjonsopphold. De fremhever viktigheten av rutiner og forutsigbarhet, som bidrar til å gi barna en følelse av sikkerhet og stabilitet. Ansatte møter utfordringer med å balansere mellom å opprettholde en hverdagslig normalitet og samtidig håndtere de spesifikke behovene som følger av barnas ofte komplekse og traumatiske bakgrunner. Det neste temaet fokuserer på hvordan de ansatte navigerer mellom å være mange ansatte som skal ha et foreldreansvar sammen og hvordan de skal ta vare på barnas individuelle behov. Det tredje temaet utforsker hvordan barnas historier og tidligere opplevelser påvirker deres oppførsel og interaksjon i institusjonen.