"Hvilke utfordringer og suksessfaktorer erfarer sosialarbeidere i kvalifiseringsprogrammet (KVP) i deres arbeid med innvandrerkvinner med ikke-vestlig bakgrunn?"
Description
Full text not available
Abstract
Denne masteroppgaven er en kvalitativ studie som har som hensikt å undersøke sosialarbeideres erfaringer i deres arbeid med innvandrerkvinner med ikke-vestlig bakgrunn i kvalifiseringsprogrammet (KVP). Formålet med studien er å bidra til en dypere forståelse av hvordan sosialarbeidere kan støtte innvandrerkvinner i deres deltakelse på arbeidsmarkedet, samt å bidra til en forbedret praksis på dette feltet.
Problemstillingen er som følger: «Hvilke utfordringer og suksessfaktorer erfarer sosialarbeidere i kvalifiseringsprogrammet (KVP) i deres arbeid med innvandrerkvinner med ikke-vestlig bakgrunn?». For å besvare denne problemstillingen, har det blitt gjennomført seks semi-strukturerte intervjuer, og en tematisk analyse av det innsamlede datamaterialet. Funnene blir drøftet i lys av teoriene om femtrinnsprosessen og 6H-metoden innenfor Supported Employment (SE), i tillegg til begrepene empowerment og brukermedvirkning.
Studiens funn viser at sosialarbeidere i KVP kan erfare flere utfordringer i deres arbeid med innvandrerkvinner med ikke-vestlig bakgrunn. Svake norskferdigheter, manglende arbeidserfaring og utdanning, samt begrensede digitale ferdigheter, fremheves som vesentlige barrierer som kan påvirke innvandrerkvinners integrering i arbeidsmarkedet negativt. Noen informanter påpeker også helseproblemer, begrensede nettverk og et stort omsorgsansvar som faktorer hvilke kan begrense innvandrerkvinners arbeidsmuligheter.
Videre peker noen informanter på tidsbegrensinger og et økende brukerantall som utfordringer, og uttrykker at det kan påvirke kvaliteten på tjenesten som tilbys negativt. Dette blant annet fordi det kan resultere i utilstrekkelig tid for å etablere tillitsfulle relasjoner. Informantene understreker viktigheten av relasjonsbygging og brukermedvirkning som avgjørende suksessfaktorer i arbeidet med innvandrerkvinner. Videre uttrykker informantene også et behov for økt investering i de ansatte og kontinuerlig faglig utvikling innenfor KVP som viktige suksessfaktorer.
Diskusjonen viser at implementeringen av femtrinnsprosessen og 6H-metoden i sosialarbeidernes praksis potensielt kan være en effektiv tilnærming for å bedre støtte innvandrerkvinner i deres arbeidsinkluderingsprosess, samt bidra til å redusere barrierer som kan hindre dem fra å oppnå eller beholde arbeid. Dette fordi metodene vektlegger prinsipper som blant annet kontinuerlig og tett individuell oppfølging og støtte, og muligheter for aktiv brukermedvirkning. For å sikre en effektiv implementering av disse metodene må imidlertid kompetanse- og organisatoriske utfordringer i NAV først adresseres.