Veien inn og ut av gjengen -En utforskning av deltagelse i gjengmiljø
Abstract
Et av velferdsstatens mål er å skape gode oppvekstsvilkår som gir ungdom et solid grunnlag for voksenlivet (Flaten & Sollesnes, 2016). Dette innebærer å imøtekomme omsorgs- og oppvekstbehov for å fremme utvikling og læring, samtidig som det krever å adressere uverdige oppvekstsvilkår. Disse utfordringene kan være store og påvirke ungdommens syn på fremtiden. Mange ungdommer kan oppleve store nederlag og utfordringer, og det er viktig å kunne håndtere disse utfordringene for å støtte dem på veien mot en bedre fremtid.
Denne masteroppgaven utforsker ungdomsgjenger og deres internedynamikk. Gjengmiljøet tilbyr en følelse av tilhørighet, aksept og sosialstatus. Samtidig viser det seg også å bære preg av usikkerhet, konflikt og storpsykisk belastning. Oppgaven vil belyser både de individuelle og strukturelleutfordringene i arbeidet med ungdomsgjenger, og behovet for en helhetligtilnærming som sikrer støtte og veiledning til ungdom i deres reise inn og utav gjengmiljøet.
Fokuset i masteroppgaven ligger på forståelsen av hva som trekker ungdommer inn igjengmiljøet, tiden deres mens de er i gjengen og når de prøver å forlate det. Denneoppgaven tar utgangspunkt i de ulike kapitalformene slik de er skissert avBourdieu, i tillegg brukes begrepene til Putnam om binding og brobygging.Supplert med Wacquants teori om territoriell stigmatisering søker oppgavenå belyse de faktorene som påvirker ungdommens valg og opplevelser.