Reform for frivilligheten
Abstract
I denne oppgaven har jeg studert en forenklingsreform for frivilligheten. Jeg har anvendt en praksisorientert dokumentstudie (Asdal & Reinertsen, 2020) for å besvare min problemstilling og mine forskningsspørsmål om frivillighet med utgangspunkt i Pollitt og Bouckaert (2017) sin modell for reform i offentlig sektor og myteperspektivet fra organisasjonsteori. Jeg har studert to stortingsmeldinger, «Frivillighet for alle» (St. meld. nr. 39, 2006-2007) og «Frivilligheita – sterk, sjølvstendig, mangfaldig» (Meld. St. 10, 2018-2019), samt dokumenter rundt disse meldingene jeg mener er relevante for å besvare min problemstilling.
Jeg ville undersøke hvilke nye styringsideer og partipolitiske ideer som kan ha bidratt til beslutningen om å lansere en forenklingsreform for frivilligheten (Meld. St. 10, 2018-2019). Videre har jeg undersøkt om myteperspektivet kan bidra til å forklare utviklingstrekk i offentlig politikk som påvirket beslutningen om en reform. I myteperspektivet, slik det forklares av Christensen et.al., (2020) ser man på sosialt skapte normer i omgivelsene til en organisasjon og hvordan disse påvirker organisasjonene. Jeg identifiserte tre myter som har vært tydelige i den senere tid, økonomisme, avbyråkratisering og teknologioptimisme (Røvik, 2021).
Gjennom min dokumentstudie mener jeg empirien viser at alle disse tre mytene har vært synlige i tekst og politikk, og at mytene kan ha bidratt til beslutningen om å lansere en forenklingsreform for frivilligheten.