Lærer-elev-interaksjoner
Description
Full text not available
Abstract
SammendragTema for denne studien er lærer-elev-interaksjoner i undervisningen i klasserommet og verkstedet på Vg1 restaurant- og matfag. Lærere og elever er aktører innenfor skolens ulike sosiale systemer, der lærer-elev-interaksjoner foregår i form av verbal og nonverbal kommunikasjon og direkte samhandling. Lærer-elev-interaksjonene påvirker og påvirkes av den konkrete konteksten som aktørene befinner seg i. Formålet med studien har vært å få en bedre forståelse av interaksjonene mellom lærer og elever i yrkesfagopplæringen i den norske videregående skole. Det teoretiske rammeverket tar utgangspunkt i studiens tema, problemstilling og forskningsspørsmål. Det foreligger lite forskning på lærer-elev-interaksjoner i yrkesfagopplæringen. For å kunne besvare forskningsspørsmålene anvendes relevant forskningslitteratur som undersøker interaksjoner mellom lærer og elever i undervisningssammenheng. Som metode benytter studien observasjon basert på et kvalitativt orientert observasjonsskjema. Forskningen er gjennomført på to videregående skoler på Østlandet. Deltakerne i studien var to yrkesfaglærere og 23 elever på Vg1 restaurant- og matfag. Forskningsfunnene er følgende: 1. Lærer-elev-interaksjoner påvirkes både av rollene som lærer og elever har, og av den enkelte elevs forhold til innholdet i undervisningen. I verkstedet er lærer-elev-interaksjonene positive, mens i klasserommet er interaksjonene dels positive og dels negative. 2. Læreren viser en anerkjennende væremåte i det kommunikative samspillet med elevene både i klasserommet og i verkstedet. 3. Læringsfremmende lærer-elev-interaksjoner kommer til uttrykk gjennom dialog i undervisningen og lærerens sensitivitet i klasserommet og verkstedet. Studiens konklusjon er at lærerens anerkjennende væremåte i det kommunikative samspillet med den følge at elevene opplever å bli sett, hørt og verdsatt, har avgjørende betydning for lærer-elev-interaksjoner i undervisningen både i klasserommet og verkstedet.