Vurdering i yrkesfag: En kvalitativ undersøkelse om hva som styrer yrkesfaglæreres og yrkesfaglærerutdanneres vurderingspraksis og forståelse av vurdering
Abstract
Vurdering er en viktig del av all utdanning, også ved yrkesfaglige utdanningsprogram. Det er en del av alle yrkesfagelevers skolehverdag, og kan være med på å påvirke blant annet trivsel, mestring, motivasjon og læringsutbytte. Likevel er yrkesfaglæreres vurderingskompetanse og vurderingspraksis et lite utforsket tema både nasjonalt og internasjonalt. Hva som vurderes, hvordan det vurderes og hvem som vurderer er viktige aspekter. Denne masteroppgaven tar for seg vurderingspraksis blant yrkesfaglærere ved at vi presenterer deres og yrkesfaglærerutdanneres perspektiv gjennom kvalitative intervjuer. Informantene består av åtte yrkesfaglærere fra ulike skoler og yrkesfaglige programområder, og fire yrkesfaglærerutdannere fra Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-Y) og Yrkesfaglærerutdanning (YFL). Ved hjelp av både lærernes og lærerutdannernes perspektiver, belyser vi vurderingspraksis ved yrkesfaglig utdanning på best mulig måte. Undersøkelsens overordnede mål er å finne svar på hva som styrer yrkesfaglæreres og yrkesfaglærerutdanneres vurderingspraksis og forståelse av vurdering.
Det teoretiske utgangspunktet for denne oppgaven er blant annet definering av ulike begreper innenfor vurdering, ulike syn på vurderingskompetanse og en presentasjon av forskjellige vurderingskulturer. Videre ser vi nærmere på nasjonale og internasjonale definisjoner av kompetanse og yrkeskompetanse, og tar for oss likheter og ulikheter blant disse.
Gjennom en stegvis-deduktiv induktiv analyse av intervjuene fant vi tre temaer som er styrende for vurderingspraksis og forståelse av vurdering. Profesjonsfellesskap og vurderingskultur handler om hvordan samarbeidet med kolleger og den aktuelle kulturen påvirker den enkeltes vurderingspraksis. Videre viser vurderingsidentitet og menneskesyn at lærerne har med seg en identitet og et syn på elever som påvirker vurderingen, gjerne uavhengig av profesjonsfellesskapet. Siste funnet handler om yrkesspesifikke vurderingstradisjoner, og her ser vi at lærernes tidligere fagbakgrunn spiller inn i forhold til hvordan de vurderer yrkeskompetanse.
Mot slutten av oppgaven presenterer vi implikasjoner som kan være aktuelle for ulike aktører. Med bakgrunn i funnene fra undersøkelsen, så kommer vi med blant annet konkrete forslag som kan føre til økt vurderingskompetanse blant yrkesfaglærere. Videre peker vi på flere alternativer til videre forskning, både innenfor tema og metodikk.