ASK og TEACCH i undervisning for elever med autismespekterforstyrrelse i spesial- og ordinærskole : En spørreundersøkelse om bruken av ASK og TEACCH blant lærere ved 1.-7.klasse
Abstract
Antall barn som får diagnosen autismespekterforstyrrelse har økt sterkt siden 1990-årene (Surén et al., 2019). Gjennom både eget arbeid og praksis i skole og barnehage, har vi møtt og arbeidet med barn med ulik grad av autismespekterforstyrrelse. Dette medførte til vår interesse om å forske på hvordan lærere arbeider med elever med autismespekterforstyrrelse, nærmere bestemt hvordan lærere anvender alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) og TEACCH-metoden. Følgende problemstilling er valgt for vår studie: Hvordan bruker lærere i henholdsvis spesialskole og ordinærskole ASK og TEACCH i arbeid med elever med autismespekterforstyrrelse?
I denne studien ønsker vi å få innsikt i og gå i dybden av lærernes anvendelse av ASK og TEACCH, og har valgt å benytte oss av kvantitativ forskningstilnærming. Vi sendte ut en spørreundersøkelse til 76 spesialskoler og 76 ordinærskoler, med ønske om at lærere som arbeider eller har arbeidet med elever med autismespekterforstyrrelse skulle gjennomføre spørreundersøkelsen.
Funnene fra spørreundersøkelsen indikerer at lærerne ved spesialskolene anvender ASK og TEACCH i større grad enn lærerne fra ordinærskolene. Videre indikerer funnene at en høy andel av lærerne fra ordinærskolene ikke føler seg kompetente nok i arbeid med ASK og TEACCH. Dette kan ses i lys av lite veiledning og/ eller kurs innen disse pedagogiske verktøyene. Disse funnene drøfter vi i lys av aktuell fag- og forskningslitteratur.
Konklusjonen i studien viser blant annet at det kreves mer forskning på dette området. Vi ønsker at denne oppgaven kan være med på å belyse behovet for mer forskning blant lærere i Norge når det kommer til verktøy for å tilrettelegge for elever med autismespekterforstyrrelse.