Digitale verktøy i skriveopplæringen for tidlige skrivere En systematisk litteraturgjennomgang av forskning i Norge fra 2016 til nå
Abstract
Denne masteroppgaven er rettet mot bruk av digitale verktøy i skriveopplæringen på 1.-4. trinn gjennom problemstillingen: Hva sier forskning om bruk av digitale verktøy i skriveopplæringen for tidlige skrivere i Norge? For å besvare dette spørsmålet har jeg benyttet meg av systematisk litteraturgjennomgang som metode. Denne metoden innebærer blant annet systematiske litteratursøk etter forskning på fagfeltet, og en redegjørelse og kvalitetsvurdering av utvalgte forskningsartikler. I masteroppgaven har jeg tatt for meg seks studier som alle dreier seg om digitale skriveverktøy på 1.-4. trinn. Studiene benytter ulike metoder, som intervju med elever og lærere, tekstanalyse, klasseromsobservasjoner og skrivetester. Den eldste studien som er inkludert i den systematiske litteraturgjennomgangen ble publisert i 2016, mens den nyeste ble publisert i 2023.
De seks studiene som er inkludert i oppgaven viser at digitale verktøy blir mye brukt i skriveopplæringen for 1.-4. trinn i norske klasserom. Ett av hovedfunnene i denne masteroppgaven er at lærere opplever elever som mer motiverte når de skriver på læringsbrett enn for hånd, blant annet fordi elevene kan bruke talesyntese som leser opp teksten høyt for dem. Dessuten viser resultatene at digitale verktøy er godt egnet til å tilpasse skriveopplæringen, blant annet gjennom differensiering av tilgjengelige oppgaver på læringsbrettet. Videre antyder funnene at elever skriver like lange eller lengre tekster med tastatur på et læringsbrett enn de gjør for hånd, og at de digitale tekstene inneholder færre ortografiske feil og tegnsettingsfeil.