Trearbeid, håndverksferdigheter og rammefaktorer
Abstract
I denne masteroppgaven rettes fokuset mot trearbeid og håndverksferdigheter i kunst og håndverksfaget og hvordan ulike rammefaktorer påvirker valgene som grunnskolelærere i kunst og håndverk tar i forbindelse med innholdet i trearbeidsundervisningen. Bakgrunnen for oppgaven er basert på læreplanens kjerneelement håndverksferdigheter, kompetansemål etter 2., 4., 7. og 10. trinn knyttet til trearbeid i kunst og håndverk og nyere forskning på feltet som tilsier at trearbeid er svekket i dagens skole grunnet trange rammebetingelser. Med utgangspunkt i en spørreundersøkelse og et kvalitativt forskningsintervju ønsker jeg å undersøke hva slags lærestoff og hvilke undervisningsmetoder grunnskolelærere i kunst og håndverk velger i sin trearbeidsundervisning, og hvordan rammefaktorer enten muliggjør eller begrenser valgene deres. Lærestoffet som undersøkes innebærer oppgaver i trearbeid, bruk av sammenføyningsteknikker, overflatebehandling, dekorteknikker, trematerialer og verktøyhåndteringen som inngår i undervisningen. Undervisningsmetodene innebærer aktivitetsformene som læreren og elevene gjør under lærings- og undervisningsforløpet, som blant annet innebærer strukturering av lærestoffet. På bakgrunn av dette har jeg tatt utgangspunkt i følgende problemstilling:
Hvilken muliggjørende eller begrensende påvirkning har rammefaktorer på grunnskolelærere i Kunst og håndverk sine valg av lærestoff og undervisningsmetoder knyttet til opplæringen av håndverksferdigheter i trearbeid?
Gjennom en hermeneutisk tilnærming til undersøkelsen vil rammefaktorteori og læreplanteori benyttes for å analysere og drøfte empirien. Det som kommer frem gjennom undersøkelsen er særlig hvordan ressursmessige og administrative rammefaktorer oppleves begrensende på grunnskolelærernes valg av lærestoff og undervisningsmetoder og at respondentene opplever at flere elever i dag mangler grunnleggende håndverksferdigheter. Videre drøftes mulighetene og begrensningene som ulike rammefaktorene kan medføre og ulike konsekvenser disse har på opplæringen av håndverksferdigheter i trearbeid. Avslutningsvis drøftes det i hvilken grad opplæringen og læreplanens intensjoner står eller faller med læreren. Et moment som blir klart er hvordan det komplekse mangfoldet av rammefaktorer, både utenfor og innenfor lærers kontroll, og manglende føringer i læreplanen, kan medføre svært ulike undervisningspraksiser og varierende grad av måloppnåelse.