Veien mot kritisk tekstforståelse: En undersøkelse av lærebokmateriell i norskundervisningen på ungdomstrinnet
Abstract
Sammendrag
Denne masteroppgaven er en kvalitativ studie som undersøker lærebøkers bidrag i utviklingen av elevers evne til å kritisk tilnærme seg tekst. Studien begrenser seg til- og fokuserer på utvalgte kapitler samt oppgavene tilknyttet tekstsamlingene i lærebøkene. Metodologisk sett er studien en innholdsanalyse med hermeneutisk tilnærming.
Problemstillingen for denne studien er: "På hvilken måte og på hvilke områder utvikler lærebøkene elevenes evne til kritisk tilnærming til tekst?" Dette spørsmålet er av stor relevans, gitt tidligere forskning vist til av Skjelbred (2019) som påpeker at lærebøker er et fremtredende pedagogisk verktøy i norske klasserom, og at elever ofte har utfordringer med å lese og tilnærme seg tekst kritisk (Weyergang & Frønes, 2020; Blikstad-Balas & Foldvik, 2017).
Analysefunnene indikerer at lærebokkapitlene bidrar til å utvikle kritisk literacy-kompetanse på flere vis. De belyser hvorfor det er viktig å kunne møte tekst kritisk, redegjør for ulike aspekter ved tekster som bør vurderes kritisk og viser til analytiske verktøy elever bør ta i bruk ved lesing av tekster og i arbeid med tekster.Imidlertid avdekker analysen av oppgavene tilknyttet tekstsamlingene at det i oppgavene der foreligger et manglende fokus på kritisk tilnærming til tekst. Dette står i kontrast til de ferdighetene som lærebokkapitlene fremhever som viktige. Områder ved tekst som lærebokkapitlene forklarer det er viktig å stille spørsmål ved, utforske og evaluere er i liten grad inkludert i disse oppgavene.
Samlet sett antyder funnene at mens lærebokkapitlene er i tråd med relevant teori og læreplan, og også synes å respondere på tidligere forskning ved å bidra til utviklingen av elevers kunnskap og kompetanse på feltet -, kan det samme ikke sies for oppgavene knyttet til tekstsamlingene. Disse synes å være forankret i og videreføre en tradisjonell tilnærming, til tross for endringer i samfunnet og elevenes behov (Bakken & Andersson-Bakken, 2021).