«Jeg ser deg» : En kvalitativ studie av et utvalg læreres arbeid med å inkludere elever med introvert atferd
Abstract
I skoleklasser vil det alltid være elever som er mer stille og tilbaketrukne enn andre. For noen kan denne atferden hovedsakelig utvise seg i klasserommet, men for andre kan det også innebære å være alene på fritiden og i friminuttene. Erfaring med sosialt samspill er en forutsetning for barns utvikling og fremtidig deltagelse i samfunnet, og barn med introvert atferd risikerer å gå glipp av mye av dette samspillet. Det er en relativt stor andel sosialt tilbaketrukne elever i skolen, og dette bekrefter behovet for å forstå og tilrettelegge for disse elevene. På bakgrunn av dette, ønsket jeg å undersøke hvilke pedagogiske og didaktiske vurderinger lærere på småtrinnet gjør i arbeidet med å inkludere elever med introvert atferd. Med dette som utgangspunkt ble følgende problemstilling formulert:
Hvordan arbeider lærere for å inkludere elever med introvert atferd?
For å undersøke denne problemstillingen har jeg gjennomført fire individuelle kvalitative semistrukturerte intervjuer med lærere, for å få innsikt i deres erfaringer og refleksjoner rundt sin egen praksis i arbeidet med å inkludere elever med introvert atferd. Problemstillingen har også blitt konkretisert i form av fire forskningsspørsmål, som ble utformet med utgangspunkt i Haug (2014, s. 13) sin dekonstruering av inkluderingsbegrepet. Datamaterialet fra disse intervjuene ble analysert med utgangspunkt i Braun & Clarke (2006, 2019) sin refleksive tematiske analyse.
Lærerens klasseledelse og arbeid med relasjonsbygging, klassemiljø og å tilpasse opplæringen til hver enkelt elev utgjør til sammen denne studiens funn om hvordan lærere arbeider for å inkludere elever med introvert atferd. Lærerne forholder seg hovedsakelig til sjenanse og introvert personlighet som årsaksforklaringer til introvert atferd. De bruker kunnskap om disse ulike årsakene aktivt i utviklingen av tiltak for å støtte disse elevenes trivsel, utvikling og læring. Studiens funn antyder at ulike årsaker til introvert atferd kan sammenfalle utenifra og dra nytte av de samme tiltakene. Likevel kan disse elevene møte på ulike utfordringer, på grunn av den bakenforliggende årsaken til atferden, og derfor ha behov for ulik oppfølging fra lærerne. Dette indikerer at lærernes kunnskap om ulike årsaker til introvert atferd er verdifull og viktig for å imøtekomme krav i lærerhverdagens praksis.