«Hør her, kloden dør og dere er skylden!» Ungdomsskoleelevers arbeid med en sosiovitenskaplig kontrovers gjennom rollespill i naturfagundervisning
Description
Full text not available
Abstract
Evner til å engasjere seg, skape og ha utforskertrang pekes på som svært viktige forsamfunnsutvikling, og som derfor en innført som en del av opplæringens verdigrunnlag iLK20. Som fremtidig lærer er det derfor essensielt å forstå hvordan man fremmer slikeferdigheter i naturfag, slik at kreative undervisningsaktiviteter også gjennomsyrer elevenesopplevelse med faget. Dramaaktiviteter og rollespill er en arbeidsmetode der elever kansamarbeide med hverandre, skape muligheter for å oppdage nye løsninger, og dra nytte avhverandres kunnskaper, verdier og erfaringer.
Hensikten med denne oppgaven er derfor å undersøke hvordan elever arbeider med ensosiovitenskaplig kontrovers gjennom rollespill. Med dette for øyet, har jeg laget oggjennomført undervisningsopplegg som tar utgangspunkt i en sosiovitenskaplig kontrovers(SSI) i elevenes nærmiljø, der vi undersøker nedhugging av et stort skogsområde til fordel forfornybar energi og et stort datasenter. Studien benytter kvalitativ metode ved å analyseredialogen fra en rollespilløvelse og fokusgruppeintervjuer i etterkant, blant et utvalg på 11elever på 8. trinn.
Resultatene viser at elevene benytter en hovedvekt av naturfaglig kunnskap innenmiljøtematikk i rundborddebatten. Aspektet verdier og holdninger står også sterkt iargumentasjonen grunnet nærhet til området, samt engasjement og interesse rundt bærekrafttematikken. Hovedfunnene indikerer videre at elevene argumenterer ut ifra mange kjennetegnved sosiovitenskaplig resonnering. De anerkjenner blant annet problemstillingens innebygdekompleksitet, etterspør og undersøker alternative løsninger, peker på ulike perspektiver, samtuttrykker skepsis over ulike rollers egeninteresser og agendaer. Resultatene viser også atrollespillgruppen i større grad benyttet motargumentasjon i diskusjonene sine, og fremviste enbredere forståelse av den sosiovitenskapelige kontroversen fordi de belyste flere ulikesynspunkt. Rollespillgruppen viste dessuten flere tegn til sosiovitenskaplig resonnering, noesom indikerer at denne metoden stimulerer til en dypere utforskning av komplekseproblemstillinger. Dette viser at rollespill er en egnet metode for å fremme kritisk tenkning.
Nøkkelord: Sosiovitenskaplig kontrovers, rollespill, argumentasjon og sosiovitenskapligresonnering.