Kan tverrfaglig samarbeid bidra til et godt klassefellesskap? En kvalitativ studie om hvordan samarbeid om spesialundervisning blir organisert med fokus klassefellesskap.
Description
Full text not available
Abstract
I løpet av mitt studieløp som grunnskolelærer med spesialisering innenfor spesialpedagogikk, har jeg fått innsikt i hvor essensielt det er med et vellykket samarbeid mellom lærere og spesialpedagoger i skolesammenheng. Dette samarbeidet er spesielt viktig når det gjelder å sikre elevenes opplevelse av trivsel, mestring, tilhørighet og å være en del av klassefellesskapet. Formålet med studien er å få kunnskap om hvordan de ulike aktørene på to ulike skoler samarbeider når det gjelder planleggingen av spesialundervisningen. Oppgaven vil også ha søkelys på begrepet klassefellesskap. Problemstillingen for oppgaven er derfor «Hvordan ulike skoler planlegger spesialundervisningen med fokus på klassefellesskap».
Studien har tatt utgangspunkt i den kvalitative forskningsmetoden, der den semistrukturerte intervjumetoden ble tatt i bruk for å samle inn data. Da studien ble gjennomført under koronapandemien i 2021, foregikk flere av intervjuene over Zoom. Datamaterialet ble samlet inn fra fem informanter, hvorav en hadde spesialpedagogisk bakgrunn, en hadde lærerutdanning med spesialisering innen spesialpedagogikk, og tre hadde lærerutdanning. To av informantene var ansatt på samme skole, mens de tre andre jobbet ved en annen skole. Alle informantene jobbet på småtrinnet.
Basert på lærernes erfaringer med organiseringen av spesialundervisning, indikerer studien at det er betydelig samarbeidsmangel i skolene når det gjelder planleggingen av spesialundervisningen. Videre avdekker studien at mangel på tid er hovedfaktoren til hvorfor det er dårlig samarbeid på skolene. I tillegg viser den at organiseringen av spesialundervisningen er preget av manglende klarhet og forutsigbarhet, som da fører til utilfredsstillende rammebetingelser og arbeidsbelastning for noen aktører, spesielt spesialpedagogen.